Hlavní navigace

Nová verze kancelářského balíku LibreOffice cílí na uživatele Windows 7

7. 8. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.libreoffice.org
LibreOffice vydává pátou verzi svého balíku kancelářských aplikací, která přináší užitečnější a přehlednější uživatelské rozhraní, plnohodnotnější práci s PDF a v neposlední řadě podporu 64bitových systémů. Po LibreOffice sáhnou nejspíše ti, kteří nemohou nebo nechtějí platit za Microsoft Word.

Proč se touto zprávou příliš zabývat, když balíku LibreOffice chybí inteligentní funkce, kterými se může pochlubit nejnovější verze Microsoft Office? Navíc když operační systém Windows 10 nabízí ke stažení bezplatnou zjednodušenou verzi aplikací sady Microsoft Office, které se automaticky synchronizují do cloudu.

Důvod, proč této zprávě věnovat pozornost, je jeden: číslo 60,75 %. To představuje tržní podíl systému Windows 7, v němž nástroje pro tvorbu, prohlížení a úpravu dokumentů chybí. Právě uživatele tohoto systému doufá LibreOffice získat nabídkou sice méně dokonalého, avšak „dostatečně dobrého“ kancelářského balíku.

Nová verze LibreOffice je nyní k dispozici ke stažení z internetových stránek správce projektu, společnosti Document Foundation. Podle jejích údajů si novou verzi stáhlo již přes 80 milionů uživatelů. Italo Vignoli, jeden z koordinátorů projektu, říká, že nový LibreOffice je podstatně stabilnější a spolehlivější – počet chyb na řádek kódu je údajně méně než 0,001 a počet pádů při importu a exportu poklesl téměř na nulu.

LibreOffice se instaluje ze souboru.MSI, nikoli spustitelného souboru, takže vývojáři budou moci vydávat  aktualizace a opravy podstatně rychleji. Nové verze by nyní měly vycházet podle daného harmonogramu.

příloha_ovladnete_sva_data

Kancelářský balík LibreOffice obsahuje samostatné základní aplikace Writer, Calc, Impress a Draw pro práci s dokumenty, tabulkami, prezentacemi a kresbami a  také editor matematických rovnic Math a databázi Base. Nejnovější verze nabízí vylepšenou startovní obrazovku, celkově zdokonalené uživatelské rozhraní a lepší kompatibilitu se soubory Microsoft Office a Apple iWork.

Do budoucna LibreOffice plánuje vylepšit stávající aplikace pro Ubuntu a Android (podpora iOS v plánu není) a také spustit cloudovou verzi.

Byl pro vás článek přínosný?