Hlavní navigace

Nový algoritmus pomáhá počítačům učit se stejným způsobem jako lidé

5. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: (c) red150770 - Fotolia.com
Ve „vizuálním Turingově testu“ nedokázali lidští porotci poznat rozdíl mezi strojem a člověkem.

Smyslem tzv. strojového učení je, aby počítač „chápal“ nové koncepty. Zatím se jedná o značně neefektivní proces, který často vyžaduje stovky příkladů. To se však může brzy změnit díky výsledkům nového výzkumu, které byly před koncem roku publikovány v časopisu Science.

Cílem výzkumu bylo zkrátit dobu učení a přiblížit ji způsobu, jakým lidé získávají a aplikují nové vědomosti na základě několika málo příkladů. Vědci vytvořili model, který nazvali Bayesiánské programové učení (BPL) a následně jej použil k tomu, aby naučil počítač rozpoznat a reprodukovat rukou psané znaky na základě jediného příkladu.

Zatímco standardní algoritmy rozpoznávání vzorů zpodobňují koncepty jako shluky bodů nebo soubory vlastností, BPL spočívá ve „vysvětlování“ dat zadaných do algoritmu – v tomto případě vzorových znaků. Koncepty jsou zpodobňovány jako probabilistické počítačové programy a algoritmus sám sebe programuje vytvářením kódu, jímž lze znázornit znak, který „vidí“. Dokáže zachytit i rozdíly v tom, jak lidé daný znak píší.

Model se také „učí se učit“ využitím znalostí z předchozích konceptů, aby zrychlil učení nových, takže například pomocí znalosti latinky dokáže urychlit učení řecké abecedy.

Nejzajímavější je, že algoritmus umožnil počítačům absolvovat jakýsi „vizuální Turingův test“. Výzkumníci v rámci tohoto testu zadali lidem a počítačům úkol reprodukovat řadu rukopisných znaků poté, co jim byl ukázán pouze jeden exemplář od každého z nich. V některých případech měli účastníci za úkol vytvořit zcela nové znaky ve stylu těch, které jim byly předvedeny. Výsledek? Lidští porotci nedokázali výsledky od sebe rozlišit.

příloha_ovladnete_sva_data

Výzkumníci aplikovali svůj model na více než 1600 typů rukopisu v 50 systémech písma včetně sanskrtu, tibetského, gudžarati a hlaholského. Vyzkoušeli i smyšlené znaky, například z televizního seriálu Futurama.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?