Hlavní navigace

Pro Windows 10 budou k dispozici nové nástroje i možnosti pro vývojáře

30. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: news.microsoft.com
Microsoft na své konferenci Build přišel s řadou novinek pro vývojáře, které budou moci využít především v souvislosti s příchodem nové verze Windows 10. Užitek z toho budou mít ovšem i uživatelé.

Usnadnit portaci stávajících aplikací pro jiné platformy na Windows 10 mají nové nástroje Universal Windows Platform Bridge. Ty umožňují vývojářům přenést existující .NET, Win32, Javascript, Cordova, iOS aplikací pro Android na Windows 10 zařízení s minimální úpravou kódu.

Nová funkci Continuum pro telefony umožní lidem používat jejich telefony jako počítače. Microsoft také opustil stávají Internet Explorer a přichází s novým browserem Microsoft Edge (dříve známý pod kódovým označením Spartan).

Vylepšení dozná Windows Store, který bude nabízet nové funkce, vylepšené vyhledávání, lepší možnosti plateb a novou sekci pro aplikace firem a organizací.

Preview verze nástroje Windows 10 Developer Tools byl aktuálně zpřístupněn pro členy Windows Insider Programu. Vývojáři, kteří (ještě) pro Windows nevyvíjejí, se mohou zaregistrovat na Windows Dev Center.

Další iniciativy se týkají vývoje aplikací pro užvatele Microsoft Office: Office Graph umožní vývojářům využít Office data a funkce strojového učení tak, aby mohli v kombinaci s dalšími vrstvami dat vytvořit nová inteligentní řešení. Dochází ke sjednocená API rozhraní napříč aplikacemi a službami OneNote, Outlook a OneDrive, což by opět mělo vývojářům zjednodušit život.

Čtěte také:
→ Budou Windows open source? Nepředstavitelné se (snad) stane skutečností
Jakkoli se může zdát nepředstavitelné, že by byl zdrojový kód Windows k dispozici jako open source, Microsoft už v tomto směru podnikl řadu kroků a dovoluje také uživatelům ovlivňovat vývoj systému. Má to samozřejmě ale háček – nejsou to nezávislí vývojáři, ale jen Microsoft, kdo stále pevně drží otěže.
→ Můžete získat Windows 10 jako update? Microsoft zveřejnil další informace
Microsoft poskytne upgrade na nejnovější verzi systému Windows s číslem 10 prostřednictvím služby Windows Update pouze pro počítače se systémy Windows 7 SP1 a Windows 8.1 Update. Aktualizace nebude k dispozici pro všechny předchozí verze, například Windows RT nebo Windows Phone 8.0 na seznamu nenajdeme.

příloha_ovladnete_sva_data

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?