Hlavní navigace

Progresivní webové aplikace konkurují nativním mobilním aplikacím

27. 6. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © Julien Eichinger - Fotolia.com
Webové společnosti jako Lyft a Twitter implementovaly technologii, která chce webové aplikace učinit tak dobré a nezávislé na síti jako nativní mobilní aplikace.

Nativní mobilní aplikace měly dosud obecně výhodu nad těmi webovými, pokud jde o uživatelský zážitek. Věci se však mění díky progresivním webovým aplikacím, což je technologie, kterou prosazují firmy jako Google a Mozilla.

„Začínáme vidět spoustu velkých společností, které se vracejí na web kvůli jeho nízkým nárokům,“ říká Addy Osmani, technický manažer pro Chrome ve společnosti Google. Jako příklad uváděl Lyft a Twitter.

Progresivní webová aplikace Twitteru, Twitter Lite, odebírá méně než 1 MB paměti v porovnání s více než 100 MB v případě jeho nativní aplikace pro iOS a 23 MB za nativní aplikaci pro Android. Aplikace v JavaScriptu na straně klienta využívá méně dat a podporuje push notifikace a offline použití.

Klíčem k těmto aplikacím jsou „servisní pracovníci“, proxy na straně klienta na bázi JavaScriptu, umožňující okamžité načítání aplikací nezávisle na stavbu sítě. To běží ve skriptu na pozadí v prohlížeči. Tyhle aplikace zároveň předem cachují klíčové zdroje, aby snížily závislost na síti.

Osmani uznává, že technologie je stále vyvíjena – například prohlížeč Safari od Applu servisní pracovníky využívat nedokáže.

příloha_ovladnete_sva_data

Webový vývojáři nyní mají nástroje, které jim pomáhají budovat progresivní webové aplikace, jako je open source nástroj Lighthouse pro kontrolu výkonu. A existuje také Preact, odlehčená alternativa k javascriptové UI knihovně React. (Ten však lze u progresivních webových aplikací využívat taky.)

Zdroj: InfoWorld.com

Byl pro vás článek přínosný?