Hlavní navigace

Relaxuj potmě – aplikace, kterou můžete ovládat i poslepu

6. 12. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Master Internet
Představte si, že nevidíte na displej svého telefonu. Ani to vám ale nebrání vyzkoušet si unikátní aplikaci, kterou vyvinul Master Internet ve spolupráci s nevidomými hudebníky a Nadačním fondem Českého rozhlasu Světluška.

(Partnerský příspěvek)

Vánoční dárek vývojářů a nevidomých hudebníků, který vznikl ve spolupráci se Světluškou, nabízí v předvánoční hektické době možnost na chvíli vydechnout a zastavit se. Aplikace je k dispozici pro obě hlavní platformy iOS i Android zcela zdarma a bez reklam. Za jejím zrodem stojí brněnští programátoři z vývojářského týmu MasterAPP.

Za video záběry Master Internet vděčí svým filmařským partnerům z little cube, kteří se navzdory nabitému programu rozhodli podpořit tento dobročinný projekt.

 

Desítka relaxačních skladeb s tajnými funkcemi

Uvnitř aplikace Relaxuj potmě čeká na uživatele celkem deset originálních skladeb nevidomých hudebníků. Část motivů dokonce vznikala až přímo v nahrávacím studiu díky improvizaci a momentální inspiraci mladých hudebníků Ráchel, Evy, Tomáše a Jakuba. Severské báje, čínské či keltské legendy i blues. Relaxuj potmě je bohatou směsicí uklidňujících melodií do předvánočního shonu. Zkuste se na chvíli zastavit a zavřít oči. Pokud budete zvídaví, možná objevíte i tajné funkce.

Unikátní ovládání se zavřenýma očima

„Letos v létě jsme na pozici programátora přijali nevidomého kolegu Romana Kabelku. Záhy poté jsme začali uvažovat, jak ukázat ostatním, že nejenže není problém nevidomé zaměstnat, ale že mohou být pro kolegy i velikou inspirací a přínosem,“ přibližuje ředitel Master Internet Filip Špaček pozadí celého projektu. Tyto úvahy vývojáře dovedly až k myšlence hudebně-relaxační mobilní aplikace Relaxuj potmě.

Nejzajímavější částí vývoje byl návrh uživatelského rozhraní, na kterém vývojáři spolupracovali s nevidomým kolegou Romanem. „Snažili jsme se ovládání navrhnout tak, aby bylo zábavné pro vidomé i nevidomé uživatele,“ popisuje vývojář Jan Kaláb.

K ovládání Relaxuj potmě tak nakonec opravdu není potřeba zrak. Veškeré úkony zvládnete jednoduchými gesty a funkci odečítače obrazovky, na který jsou nevidomí zvyklí, plní hlas malé neposedné světlušky. „Ahoj, ty mě asi ještě neznáš, ale já jsem taková malá svítivá světluška a možná mě právě vidíš na obrazovce. Každopádně na tebe budu občas mluvit a provádět tě tak naší úžasnou, hudebně-relaxační aplikací,“ přivítá vás světluška. Hlas jí propůjčila autorka hudby, talentovaná klavíristka Ráchel Skleničková známá mimo jiné z koncertů Světlo pro Světlušku.

příloha_ovladnete_sva_data

Více informací o aplikaci včetně odkazů ke stažení naleznete na www.relaxujpotme.cz

 

Byl pro vás článek přínosný?