Hlavní navigace

Robotický domácí lékař postoupí do ostrého testování

18. 4. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © NesaCera - Fotolia.com
Společnosti Intel Labs China a Meridian Medical Network (Beijing) podepsaly dohodu o zahájení ostrého testování robotického domácího lékaře. Prototyp robotického domácího lékaře umožňuje interakci mezi počítačem a člověkem. Spolupráce mezi oběma společnostmi je vzhledem ke stárnutí populace důležitá pro oblast domácí péče.

Zároveň byly demonstrovány funkce tohoto prototypu, jenž je schopen nabídnout přirozené rozhraní pro komunikaci s uživateli, disponuje mobilními čidly, robotickým ovládáním, dokáže se autonomně pohybovat, umí lokalizovat uživatele pomocí obdoby zraku, disponuje nástroji pro první pomoc a přináší potenciál pomoci partnerům a vývojářům snižovat bariéry inovace a urychlovat inovaci ekosystému. Obě strany budou testovat prototyp robota v kontrolovaném prostředí, aby mohly dále zlepšovat schopnosti jeho interakce s lidmi a službami a aby bylo možné vyvinout proaktivnější, interaktivnější a inteligentnější servisní model. Zároveň je jeho účelem podpořit inovaci v domácí péči o zdraví.

Jde o průlom v robotické lékařské péče v Číně. Podle uzavřené smlouvy má Intel Labs China vyrobit několik prototypů robotů, referenční řešení pro hardware a software a zajistit technickou podporu, zatímco společnost Meridian je odpovědná hlavně za sběr a analýzu uživatelských dat, zajištění relevantních aplikací a služeb pro uživatele během testování a za zlepšování funkcí na základě zpětné vazby uživatelů. Robotu má v budoucnosti pomoci desítkám milionů běžných rodin a nabídnout jim chytré zdravotnické služby, které budou spojovat péči o seniory a o zdraví.

příloha_ovladnete_sva_data

Prototyp robotického domácího lékaře je vybaven technologií Intel RealSense, která umožňuje interakci mezi počítačem a člověkem, navigační technologií pro robota, procesory Intel Core, platformou Intel Edison a technologií Intel WebRTC. Robot je vybaven funkcí rozpoznání hlasu; ůže tedy s uživatelem konverzovat a každý den se jej ptát, jak se mu daří. Je osazen dvěma displeji, které pomáhají při konzultacích nebo názorných ukázkách. Díky kontrole čidly a kognitivní schopnosti se výzkumný prototyp v domě pohybovat samostatně. Prototyp robota se dokáže pohybovat před uživatelem a umí implementovat různé zdravotní programy nebo zaznamenávat uživatelovy zvyky pomocí 3D kamery. V případě nutnosti se spojí s odborníky pro konzultaci na dálku. V případě, že uživatelovy fyziologické parametry nebo environmentální indikátory jako teplota a vlhkost jsou vyhodnoceny jako abnormální, dokáže robot automaticky zavolat záchrannou službu.

Spolupráce mezi oběma společnostmi je vzhledem ke stárnutí populace důležitá pro oblast domácí péče. Data zveřejněná Národním statistickým úřadem ukazují, že ke konci roku 2014 tvořili lidé, kterým je přes 60 let 15,5 % celkové populace Číny, konkrétně 212 milionů. S rostoucím problémem stárnutí populace a nedostatkem personálu pro domácí a komunitní péči, by se domácí lékaři-roboti jako tento mohli stát součástí odpovědnosti za léčbu a péči, což by přineslo odlehčení sociálnímu tlaku na péči o seniory.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku