Hlavní navigace

Windows 10 jsou zde!

2. 10. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft.com
Ovšem zatím pouze jako technologické preview s omezenou funkčností. Kam se ale podělo číslo 9?

Kam se podělo číslo 9? Microsoft provedl jeden ze svých pověstných skoků a přeskočil číslo verze 9. Jedno z oficiálních prohlášení odkazuje na to, že jedná o dostatečně vylepšený produkt, který si zasluhuje obdržet kulaté označení. Pravděpodobné je ale i zdůvodnění, že některé novější aplikace, které nemají běžet na Windows z 90. let, testují verzi operačního systému porovnáním s řetězcem „Windows 9“, který odchytí starší verze Windows 95/98. Tyto aplikace by na novém operačním systému kvůli lenosti programátorů nemusely běžet.

Po kritice distribuce preview minulé verze, která byla možná jen přes Windows Store, je možné testovací verzi nového systému stáhnout jako ISO soubor (obraz DVD disku) ze stránek Microsoftu. Na počítače s Windows 7 SP1 a novějšími bude možné preview verze 10 instalovat také jako upgrade a obnovit (s řadou výhrad a výjimek) i předchozí stav. Platnost preview končí 15. dubna 2015.

Systémové požadavky

Obecně platí, že konfigurace, na které běží Windows 8/8.1, bude dostatečná i pro nová Windows 10. Na některých starších 64bitových strojích může instalace selhat. Microsoft konkrétně doporučuje:

  • 1 GHz procesor
  • 1 GB RAM pro 32bitovou instalaci, resp. 2 GB RAM pro 64 bitový systém
  • 16 GB volného místa na disku
  • grafickou kartu s podporou Microsoft Direct X9 a s ovladačem WDDM
  • displej s rozlišením alespo 1024x768
  • účet od Microsoftu a přístup k Internetu

Především pro klávesnici a myš

Microsoft upozorňuje, že preview verze 10 by mělo běžet i na zařízeních s dotykovou obrazovkou, ale že tato funkčnost je jen hrubá a bude teprve dopracována. Naproti tomu na počítačích s myší a klávesnicí by mělo ovládání běžet podle očekávání.

Zdroj: IDG News Service

Čtěte také:
→ Chystá Microsoft cloudová Windows již tento podzim? Budou zadarmo?
Opět se ozval tajemný zdroj Wzor, jehož úniky informací je již opakovaně ukázaly jako pravdivé. Podle něj by se mělo jednat o verzi, která možná bude zdarma nebo vázaná na předplatné. Dalším odhalením je návrat menu Start...
→ Build 2014: nové strategie Microsoftu
Na své vývojářské konferenci Microsoft naznačil, kterými směry se budou ubírat jeho strategie.

příloha_ovladnete_sva_data

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?