Hlavní navigace

Změny sběru dat ve Windows 10 nejsou pro EU dostatečné

22. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
„Hlídací psi“ soukromí v Evropské unii nejsou stále spokojeni se sběrem uživatelských dat ze strany systému Windows 10. Oznámili to více než rok poté, co napsali Microsoftu stížnost.

Ačkoliv společnost vymyslela cesty, jak dát uživatelům větší kontrolu nad tím, která jejich data jsou sbírána, jejich souhlas se sběrem těchto dat nemůže být platný bez dalšího vysvětlení, tvrdí pracovní skupina Článku 29, zastřešující organizace evropských národních regulátorů pro ochranu osobních údajů.

Pracovní skupina sice přivítala to, že Microsoft zavedl pět nových možností ve Windows 10 na omezení nebo vypnutí určitých typů zpracování dat, řekla však, že firma neposkytla dostatečné informace o jejich fungování.

„Není jasné, do jakého rozsahu budou jak noví, tak stávající uživatelé informováni o konkrétních datech, která jsou sbírána a zpracovávána pod každou z těchto funkcionalit,“ napsala pracovní skupina v dopise šéfovi pro soukromí (Chief Privacy Officer) Microsoftu Brendonu Lynchovi a výkonnému řediteli Satyovi Nadellovi v minulém týdnu.

Dopis, publikovaný na webu pracovní skupiny v pondělí, jemně parodoval jeden z popisů Microsoftu.

„Například navrhované nové vysvětlení, kdy uživatel přepne úroveň telemetrických dat z úplných na základní, a že tím Microsoft bude sbírat méně dat, je bez podrobnějšího objasnění nedostatečné. Taková informace navíc v současné době není dostupná v aktuální verzi pravidel pro soukromí,“ napsala skupina.

Regulátoři dále Microsoft vyzvali, aby vysvětlil, jaké druhy osobních dat jsou zpracovávány, a pro jaké účely.

„Bez takových informací nemůže být souhlas informovaný, a tedy nemůže být platný,“ napsali.

Pracovní skupina napsala Lynchovi a Nadellovi poprvé v lednu 2016, kdy je vyzývala ke změnám toho, jak Windows 10 zpracovává osobní informace.

Microsoft oznámil své plány na změny nastavení soukromí ve Windows 10 v blogovém příspěvku z ledna 2017, kdy napsal, že [tyto změny] budou zahrnuty do jeho aktualizace s názvem „Creators Update.“

příloha_ovladnete_sva_data

Samotná pracovní skupina sice nemůže Microsoft nijak pokutovat, slouží však jako mluvčí národních úřadů na ochranu dat (například českého ÚOOÚ) v zemích EU, a může doporučit, aby tyto úřady podnikly určité kroky. Sběr dat ve Windows 10 vyšetřuje sedm úřadů v čele s úřadem pro ochranu soukromí německého státu Bavorsko. Další vyšetřující úřady jsou z Francie, Maďarska, Nizozemí, Slovinska, Španělska a Velké Británie.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?