Hlavní navigace

200 milionů účtů služby Yahoo je na prodej na digitálním černém trhu

4. 8. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © lolloj - Fotolia.com
Uživatelé služby Yahoo by si měli změnit přihlašovací heslo. Ruští hackeři údajně ukradli databázi 200 milionů uživatelů a nyní prodávají jejich přístupové údaje na černém trhu. Stejná skupina prý stojí i za útoky na LinkedIn, Tumblr a MySpace.

Ukradené uživatelské údaje Yahoo jsou k mání na internetovém tržišti s nelegálním kybernetickým zbožím TheRealDeal. Kdokoli si je může koupit za 3 bitcoiny, tedy 1824 dolarů, což údajně již několik lidí udělalo.

Hacker známý pod pseudonymem peace_of_mind tvrdí, že již dříve prodal přístupové údaje uživatelů služeb LinkedIn a Tumblr. Ruská skupina, od níž nová databáze pochází, má na svědomí ještě také MySpace.

Yahoo podle svého prohlášení o prodeji dat ví, ale nepotvrdilo ani nevyvrátilo jejich autentičnost. Data nejspíš pochází z roku 2012, kdy Yahoo zaznamenalo útok na své servery a oznámilo únik 450 000 účtů.

Není zřejmé, zda dnešní prodej s tímto incidentem souvisí. Bezpečnostní experti zaznamenali také nabídku ruského hackera známého jako „Sběratel“ na prodej desítek milionů přihlašovacích údajů ke službám Yahoo, Gmail a Hotmail.

příloha_ovladnete_sva_data

Peace_of_mind zveřejnil ukázku databáze, která obsahuje e-mailové adresy uživatelů a MD5 hashe jejich hesel. Dešifrovat je lze jednoduše pomocí zdarma dostupného softwaru. Databáze obsahuje i záložní e-mailové adresy a data narození.

Ačkoli Yahoo únik dat nepotvrdilo, uživatelé by si měli změnit hesla a v žádném případě nepoužívat shodná hesla u různých online služeb.

Byl pro vás článek přínosný?