Hlavní navigace

4. květen připomíná uživatelům, že by měli myslet na hesla

4. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Fotolia © xiaoliangge
Čtvrtý květen je Světový den hesel, který všem podnikovým zaměstnancům i spotřebitelům připomíná, že by měli používat silná a aktualizovaná hesla a napomoci tak své bezpečnosti v kyberprostoru.

Datum bylo záměrně (a do češtiny nepřeložitelně) zvoleno s odkazem na Hvězdné války – hláška z této filmové série May the Force be with you (Nechť tě síla provází) se totiž v angličtině velice podobá na May the Fourth Be with You (4. květen budiž s tebou) – ostatně i proto je právě čtvrtý májový den také Dnem Hvězdných válek.

Bezpečnostní firma BullGuard citovala výsledky nedávných studií, které ukazují, že 90 procent všech hesel je náchylných k útoku v rámci vteřin. Navíc 10 tisíc běžných hesel jako „qwerty“ nebo „12345678“ umožňuje přístup k 98 procentům všech účtů. Zajímavé je, že 21 % uživatelů se spoléhá na hesla, která jsou deset let stará.

Vzhledem k vysokým počtům pracovníků, kteří čas od času stále používají osobní e-mailové účty k přístupu k podnikovým informacím, je načase zvážit implementaci silnějšího hesla.

V tomto ohledu byste měli dodržovat určitá pravidla, která ztíží potenciální kompromitaci vašich soukromých nebo podnikových dat. Samozřejmostí jsou hesla o minimálně devíti znacích, která by měla obsahovat malé písmeno, velké písmeno, speciální znak a číslo, ale zároveň by měla být snadno zapamatovatelná pro vás.

příloha_ovladnete_sva_data

Doporučuje se také neukládat hesla v elektronické podobě a prostém textu, ale kromě toho pokud možno nepoužívat nástroj pro management hesel, pokud nejste vy nebo váš bezpečnostní tým zcela přesvědčeni o bezpečnostních praktikách konkrétního nástroje. A nakonec toho příliš nesdílejte na sociálních sítích a nastavte si na nich přísnější bezpečnostní pravidla. I z údajů, které sdílíte, totiž potenciální útočník dokáže vyčíst slabá místa zabezpečení vašeho podniku nebo osobních zařízení.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?