Hlavní navigace

Apple záplatuje chyby v iOS, macOS a Safari

25. 1. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © Serghei Velusceac - Fotolia.com
Apple v pondělí vydal aktualizaci operačního systému macOS Sierra na verzi 10.12.3, která odstraňuje 11 bezpečnostních nedostatků a řeší hardwarový problém s grafikou v nejnovějším 15" notebooku MacBook Pro. Zároveň vydal aktualizaci iOS 10.2.1, která opravuje 18 bezpečnostních chyb, většinu z nich v prohlížeči Safari.

Podle typicky stručné applovské dokumentace aktualizace macOS 10.12.3 „zlepšuje automatické přepínání grafiky na MacBook Pro (15", uvedený na trh v říjnu 2016).“ Další oprava řeší „grafické problémy“ na 15" i menším 13" modelu při kódování v programu Adobe Premiere Pro. Tato chyba přitáhla pozornost poté, co se na internetu rozšířilo video ukazující rychlé cyklické přepínání barev na displeji.

Stejná aktualizace také opravuje téměř tucet zranitelností, většinu z nich kritických. Například dvojice chyb v jádře, na které upozornil Google Project Zero, údajně mohly umožnit „spustit libovolný kód“, tedy v řeči Applu velmi závažné zranitelnosti.

Mobilní operační systém iOS pro zařízení iPhone a iPad se rovně dočkal aktualizace. Apple popsal pouze 18 zranitelností, které aktualizace opravuje. Třináct z nich bylo ve WebKitu, open-sourcovém projektu, která je jádrem prohlížeče Safari.

U prohlížeče Safari na macOS dokumentace zmiňuje opravy 12 z 13 chyb odstraněných ve verzi pro iOS.

příloha_ovladnete_sva_data

13. chyba, která způsobovala problémy s výdrží baterie, kvůli nimž časopis Consumer Reports odmítl nové notebooky MacBook Pro doporučit, byla údajně opravena již v beta verzi aktualizace macOS 10.12.3.

Aktualizace pro iOS, macOS a Safari budou na příslušných zařízeních k dispozici automaticky. Uživatelé mohou aktualizaci spustit i manuálně z App Store na počítačích Mac a na zařízeních iPhone a iPad z Nastavení.

Byl pro vás článek přínosný?