Hlavní navigace

Bezpečnostní rozpočty rostou, bude to ale stačit?

29. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Alex - Fotolia.com
Kybernetická bezpečnost je pro firmy prioritou číslo jedna, je ovšem pravda, že se tak mělo stát již před lety. Proč firmy s investováním do kybernetické bezpečnosti tak dlouho vyčkávaly?

Důvodem současného „zájmu“ o kybernetickou bezpečnost v podnicích je každoroční růst zdokumentovaných vysokoprofilových úniků dat. V roce 2015 takových úniků bylo jen ve Spojených státech 781. Z těch se 40 procent událo v byznysovém sektoru.

Není tedy žádným překvapením, že Business Insider Intelligence hlásí, že mezi lety 2015 a 2020 bude do kyberbezpečnostních iniciativ investováno zhruba 655 miliard USD. Celkové výdaje na kybernetickou bezpečnost však v roce 2015 (podle Gartneru) dosáhly 75,4 miliardy USD, a na letošní rok se předpovídá nárůst o 7,9 procenta na 81,6 miliardy. Tato čísla naznačují, že podniky teprve nyní začaly vnímat důležitost kyberbezpečnosti na pracovištích, ale není to příliš pozdě?

Podle Bena DesJardins z bezpečnostní firmy Radware: „Upřímně, pokud [s kyberbezpečností] začínáte nyní, jste už teď dost pozadu.“

Na rozdíl od technologií, jako jsou přepínací (switched) telefonní sítě (PSTN), kde „dávalo smysl počkat a naskočit přímo na bezdrát,“ DesJardins říká, že nemůžete jen čekat s rukama založenýma v klíně na nejlepší řešení v oblasti kybernetické bezpečnosti, protože „silné zabezpečení staví na pevných základech, centrálních pravidlech a procesech pro dostupnost dat, jejich integritu a důvěrnost.“

IBM odhaduje, že průměrné náklady na únik dat v roce 2016 budou činit 4 miliony USD (v roce 2015 to bylo 3,8 milionu). V sázce jsou tedy masivní ztráty tržeb, takže byste nejspíše tipovali, že firmy o překot investují, co nejvíce to jde, aby ochránily korporátní data. Nicméně implementace technologie potřebné k ochraně vaší firmy může být často tak drahá jako samotný úniky, zejména tehdy, pokud na to chcete jít správně.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud se ovšem rozhodnete pro implementaci korporátního bezpečnostního plánu později, má to jeden háček – čím déle společnosti váhají s kyberbezpečnostními iniciativami, tím více je tato implementace bude v budoucnu nakonec stát.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?