Hlavní navigace

Kvůli obavám z narušení soukromí zrušili update CCleaneru

17. 8. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Techspot.com
V nejnovější verzi aplikace CCleaner 5.45 byla z bezplatné varianty odstraněna nastavení soukromí. A to není všechno.

Ještě horší totiž je, že aktivní funkce monitorování, kterou mohou uživatelé deaktivovat, se znovu zapnula, kdykoliv byl program vypnut nebo počítač restartován.

Avast, který CCleaner vlastní, do soupisu změn napsal, že „přidal detailnější reporting oprav chyb a vylepšení produktu.“ Společnost zároveň dodala, že zásadní funkce [CCleaneru], která dvakrát denně posílá statistiky používání na servery Avastu, obsahovala „neosobní, absolutně neidentifikovatelné infomace o používání za účelem zlepšování CCleaneru.“

Navíc bylo zjištěno, že po kliknutí na ikonku s křížkem v rohu CCleaneru software nezavřelo, ale minimalizovalo, a aplikace tak dále běžela na pozadí – což lidé často považují za taktiku spywaru.

Piriform teď jako výchozí update CCleaneru nabízí verzi číslo 5.44, kterou si můžete stáhnout zde. Společnost, která – jak již bylo uvedeno – patří pod Avast, pracuje na změnách ve verzi 5.45, aby tak reagovala na obavy uživatelů. Jenže implementace těchto změn nepotrvá dny, ale spíše celé týdny.

V září 2017 vyšlo najevo, že až 2,27 milionu uživatelů CCleaneru bylo vystaveno riziku kvůli zadním vrátkům, jež byly v rámci programu nalezeny. Avast později odhalil, jakým způsobem byl software kompromitován útočníky.

Cloud24

Od akvizice Avastem si dříve loajální uživatelé začali stěžovat na „přibalený“ software a vyskakovací reklamu, která se v CCleaneru začala objevovat, a tohle je jen další kousek negativní publicity, která populární nástroj v poslední době provází.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?