Hlavní navigace

Kyberzločinci chtějí zneužít olympijské hry v Riu

29. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © lolloj - Fotolia.com
Vedle zvýšené aktivity kyberzločinců – včetně podvodných mailů, ransomware, falešných bankovních aplikací a dalších typů útoků – zaměřené na příznivce sportu a návštěvníky Ria se mohou také kyberteroristé a kyberaktivisté pokusit celé hry narušit.

Olympijské hry v brazilském Rio de Janeiro lákají nejen sportovce a turisty. Mezinárodní akci se budou snažit zneužít počítačoví zločinci a útočníci všeho druhu. To znamená, že návštěvníci i diváci doma u obrazovek se budou muset mít na velkém pozoru. Kybernetické hrozby budou pravděpodobně v nadcházejících týdnech eskalovat a narazit na ně bude možné všude – v mailové schránce, na webech i v mobilních aplikacích.

Obecná rada zní: pokud něco vypadá příliš lákavě, výhodně nebo zajímavě, neklikejte tam.

Již minulosti se v souvislosti s významnými sportovními událostmi objevily falešné předprodeje vstupenek a podvodné sázkové služby. Časté jsou také podvodné e-maily a příspěvky na sociálních sítích, jimiž se šíří škodlivý software.

Očekávat lze zprávy a odkazy typu videozáznamu rekordního výsledku nebo výhodných nabídek posledních volných sedadel na nejžádanějších místech. Takové e-maily se již objevují. Podvodné zprávy lze poznat i podle to, že se odesilatel vydává za důvěryhodnou instituci, např. olympijský výbor. Ve skutečnosti se za nimi bude skrývat vyděračský software, který uživateli zašifruje soubor v počítači a bude požadovat výkupné.

Přímo v Riu na návštěvníky číhá také nebezpečí ze strany online bankovních podvodů – Brazílie je jimi proslulá, stejně jako bezzubými zákony pro boj proti počítačovému zločinu. Mnoho brazilských hackerů vyvíjí trojské koně, které se tváří jako legitimní bankovní aplikace, avšak ve skutečnosti kradou platební údaje. Bankomaty a platební terminály často bývají infikované – umožňují útočníkům získávat údaje o platebních kartách pro klonování.

příloha_ovladnete_sva_data

Další hrozbou jsou veřejné přístupové body Wi-Fi, které v Brazílii nebývají bezpečné. Útočníci je využívají k zachytávání komunikace a krádeži hesel. Bezpečnostní odborníci proto doporučují používat šifrované spojení pomocí služby VPN.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?