Hlavní navigace

Microsoft: 71 % uživatelů Windows 10 nám umožňuje sběr dat

9. 8. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: news.microsoft.com
Ačkoliv není sporu o tom, že je Windows 10 dobrý systém, je dlouhodobě kritizován za svůj přístup k soukromí uživatelů.

Microsoft se ovšem nechal slyšet, že změny provedené v rámci Creators Update se setkaly s „pozitivní“ zpětnou vazbou, a že sedm z deseti zákazníků má diagnostická data nastavená na plnou úroveň.

Negativní publicita, které se Microsoftu dostalo za množství dat sbíraných Windows 10, společnost přiměla, aby tento proces v rámci Creators Update změnil. Přidal „ovládací pult“ pro online soukromí a více ovladačů nastavení pro polohu, řeč či reklamy. Edice Windows 10 Home a Pro zároveň disponují zeštíhlenými možnostmi nastavení sběru dat. Možnost „pokročilého“ sběru byla zrušena a zůstaly už jen „plná“ a „základní“ úroveň, přičemž druhá zmíněná nyní sbírá asi polovinu informací, co předtím.

Microsoft tvrdí, že diagnostická data nasbíraná při plném nastavení mu pomáhají vychytávat chyby a zlepšovat své produkty. Ačkoliv to může znít tak, že 71 procent uživatelů, kteří si tuto možnost zvolili, společnosti důvěřuje, pravda je mnohem prostší – „plná“ úroveň je totiž výchozí. Což znamená, že někteří technicky méně zdatní uživatelé nemusejí vůbec tušit, že je něco takového možné změnit.

„Zpětná vazba, kterou jsme obdrželi ke Creators Update, je pozitivní,“ říká šéfka Microsoftu pro oblast soukromí, Marisa Rogersová. „To je skvělá zpráva, protože to, co od vás slyšíme, přímo ovlivňuje zlepšení, která provádíme.“

Společnost dodala, že aktuálně zajišťuje, aby systém Windows 10 odpovídal nařízení o ochraně osobních údajů Evropské unie GDPR, které začne platit v květnu 2018.

příloha_ovladnete_sva_data

Microsoft dále poznamenává, že jeho webový ovládací pult, který uživatelům umožňuje upravovat si svá nastavení soukromí v různých službách společnosti, navštívilo již více než 23 milionů lidí. To se může zdát jako velké číslo, nicméně jde jen o zlomek z 500 milionů uživatelů Windows 10.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?