Hlavní navigace

Na CIO a další IT manažery je vyvíjen tlak, aby obětovali bezpečnost dat pro zajištění konkurenční výhody

25. 8. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Podle nového výzkumu musí IT manažeři balancovat na tenké hranici mezi bezpečnostní politikou a lepší firemní mobilitou.

Společnost VMware zveřejnila výsledky svého nového průzkumu. Z nich vyplynulo, že téměř polovina (47 %) IT manažerů s rozhodovací pravomocí čelí takovému tlaku na zajištění firemní mobility, že jsou ochotni podstoupit riziko v oblasti bezpečnosti firemních dat. Nadpoloviční většina dotázaných (55 %) uvedla, že výhody firemní mobility převažují nad potenciálními bezpečnostními riziky, jako je porušení ochrany dat. Výsledky výzkumu dokládají, jak důležitá je pro firmy z regionu EMEA (Evropa, Střední Východ a Afrika) digitální transformace přinášející konkurenční výhodu.

Jak ukazují výsledky výzkumu realizovaného specializovanou agenturou Vanson Bourne a sponzorovaného společností VMware, v době, kdy firmy čelí stupňujícímu se tlaku na inovace a změnu pracovních procesů, více než dvě třetiny (66 %) dotazovaných z oblasti IT v regionu EMEA uvádějí, že jsou to jejich zaměstnanci, kdo volá po větší mobilitě. Zároveň téměř třetina (29 %) věří, že nedostatek mobilních nástrojů omezuje jejich produktivitu. Vyhovět požadavkům na zvýšení mobility znamená zvýšit flexibilitu zaměstnanců, jak nejvíce to půjde. Firmy však musí najít ten správný způsob, a zároveň udržet kontrolu nad bezpečnostními procesy.

Podle výzkumu, kterého se zúčastnilo 1700 IT manažerů s rozhodovací pravomocí a 3500 kancelářských pracovníků napříč regionem EMEA, téměř čtvrtina (22 %) zaměstnanců často porušuje firemní pravidla pro používání mobilních zařízení, aby zvýšila svou produktivitu. Ještě významnější je fakt, že více než třetina (35 %) IT manažerů uvedla, že vedení společnosti na ně tlačí, aby přistupovali k firemním datům z vlastních mobilních zařízení, přestože je to v rozporu s firemními pravidly. Zajistit přístup k datům z mobilních zařízení je jádrem problému – 42 % dotazovaných se obává, že nechat zaměstnance používat soukromá zařízení představuje bezpečnostní riziko, více než třetina (35 %) to dokonce označuje za největší zranitelnost pro případný kybernetický útok.

příloha_ovladnete_sva_data

„Jednoduše řečeno, bez potřebné mobility nemůže dojít k digitální transformaci. Proto je na organizace vyvíjen tlak, aby se posouvaly vpřed a inovovaly, což je nutí podstupovat krátkodobá bezpečnostní rizika, aby mohly svým zaměstnancům zajistit potřebnou pružnost,“ komentuje výzkum Vladimír Střálka, Country Manager pro Českou republiku a Slovensko ve společnosti VMware. „Skvělou zprávou je, že není třeba dělat kompromisy mezi bezpečností a mobilitou. Díky softwarově definované architektuře lze bezpečnost integrovat přímo do aplikace uvnitř sítě, na obsahové a uživatelské úrovni. To znamená, že organizace mohou využívat bezpečné digitální pracovní prostředí a na základě přidělené role zpřístupnit uživatelům potřebná data prostřednictvím jakéhokoli zařízení. Díky tomu mohou být firmy tak mobilní, jak potřebují, bez nutnosti ústupků v oblasti bezpečnosti.“

Sami zaměstnanci připouštějí, že nejsou tak přísní, co se týče ochrany dat na pracovních zařízeních, jako na soukromých přístrojích. Třetina (33 %) uvádí, že se více starají o zabezpečení dat na vlastních zařízeních, než na firemních. Co se týče mobility v zaměstnání, pouze 44 % zaměstnanců zná všechna firemní pravidla pro mobilitu, takže ani nevědí o tom, že by je mohli případně porušovat.

Byl pro vás článek přínosný?