Hlavní navigace

Podpora Windows XP neskončí 8. dubna ... ale pouze v Číně

3. 3. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: OlegD - Fotolia.com (podklad pro koláž)
Výjimka v ukončení bezpečnostních updatů je na světě. Microsoft oznámil, že pro čínské uživatele bude poskytovat podporu ještě po 8.4.2014.

Microsoft se dohodl na spolupráci s předními poskytovateli internetu v Číně a bude čínským uživatelům tohoto systému poskytovat bezpečnostní udpaty i nadále. Firma to oficiálně oznámila na svých stránkách na největší čínské sociální síti Sina Weibo.

Mimo území Číny ovšem stále platí záměr poslat operační systém Windows XP do důchodu. Microsoft i nadále naléhá na uživatele, aby své operační systémy upgradovali. Pro mnoho z nich to ovšem znamená, že budou muset upgradovat i hardware, protože nejbližší reálný následováník - Windows 7 - má vyšší nároky.

V Číně je z hlediska využívání starých XP-ček jiná situace než v západních zemích. Podle statistických údajů serveru cnzz.com je mezi uživateli internetu nyní 57% těch, kteří stále používají Windows XP. Nejedná se přitom jen o soukromé uživatele, XP jsou běžná v internetových kavárnách, úřadech i ve školách. K nesmírné popularitě systému přispěla záplava pirátských kopií, která se v Číně rozšířila. Microsoft se snažil tento trend omezit především poukazováním na bezpečnostní rizika falešných kopií Windows. Neuspěl ani u soukromých ani u firemních uživatelů: pro Číňany byly legální Windows XP prostě příliš drahé.

Postoj Microsoftu tak také přináší otázku, zda se poctivost skutečně vyplácí. Na čínském trhu se široce šířily nelegální kopie Windows XP - a teď místo trestu přichází odměna ve formě prodloužení bezpečnostní podpory. Přitom navíc možná půjde jen o marné házení perel… Jiné statistiky totiž říkají, že 70% čínských uživatelů systému XP nikdy žádné bezpečnostní updaty neinstalovalo. Microsoft zřejmě považuje čínský trh za tak důležitý, že je ochoten k řadě kompromisů.

Zdroj: IDG News Service

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Microsoft má plány na expanzi ve vyhledávání na čínském trhu
Bing má zatím v Říši středu tržní podíl jen 1%, Microsoft ale již začal pracovat na tom, aby se to změnilo.
→ Windows XP končí, čím je nahradit?
V dubnu 2014 lze očekávat poslední bezpečnostní aktualizace pro stále rozšířená Windows XP. Která z dostupných novějších alternativ je pro firemní prostředí vhodná? Jsou jí Windows 7?

G+

Byl pro vás článek přínosný?