Hlavní navigace

Pro skutečné soukromí ve Windows 10 potřebujete čínskou vládní edici

13. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © kebox - Fotolia.com
Systém Windows v dnešní době Microsoftu příliš peněz nevydělává, a tak není divu, že společnost hledá způsoby, jak svou platformu monetizovat. Evidentně se tak rozhodla, že poměrně ziskové může být „odposlouchávání“ uživatelů ve stylu Googlu nebo Facebooku.

Ale jedna země řekla dost a postavila se za „soukromí“ svých občanů. Jedna země: Čína. To jste asi nečekali…

No, „soukromí“ přesto píšeme v uvozovkách, protože Čína je nechvalně proslulá svým vlastním sledováním svých počítačových uživatelů a cenzurování svého internetu známým Velkým čínským firewallem. Ale to, že v Pekingu chtějí znát každý krok svých občanů, ještě neznamená, že chtějí, aby se k nim ve špehování přidával i Microsoft.

A tak Čína dala Microsoftu na výběr: Odstraňte svůj sledovací software nebo zapomeňte na prodej Windows 10 vládním nebo podnikovým uživatelům. Microsoft, který by si nikdy nenechal ujít jediný dolar nebo jüan, se podřídil.

Zhruba před rokem začal redmondský gigant vyvíjet verzi systému schválenou čínskou vládou, a to ve spolupráci se společností zaměřenou na technologie a obranu China Electronics Technology Group Corp. (CETC).

Dne 23. května pak byl Windows 10 China Government Edition vydán. Tato verze odpovídá čínským vládním požadavkům na soukromí a bezpečnost. Chybí jí schopnosti telemetrie a sběru dat. S trochou ironie je tak tato edice jedinou verzí Windows od dob XP (nebo Windows 7 před updaty/záplatami), která respektuje právo na soukromí svých uživatelů a nejde tedy o stroj na sběr dat.

Samozřejmě fakt, že Microsoft Číňany nesleduje, neznamená, že Čína nepřiměla Microsoft implementovat do systému vlastní spyware vlády.

Když Microsoft hovoří o změnách, které učinil pro čínskou vládní edici, aby uspokojil požadavky Pekingu, nutně vyvstává otázka: Proč by to, co dostává Čína, nemohli chtít všichni? Terry Myerson, viceprezident Microsoftu pro Windows a zařízení, napsal na blog: „Windows 10 China Government Edition jsou postaveny na Windows 10 Enterprise Edition, které již samy o sobě obsahují velkou část funkcí bezpečnosti, identity, implementace a spravovatelnosti, které vlády a podniky potřebují. China Government Edition tyto funkce spravovatelnosti využije k odstranění funkcionalit, které nejsou potřebné pro čínské vládní zaměstnance, jako OneDrive, správa veškeré telemetrie a aktualizací [a zároveň] to vládě umožňuje používat své vlastní šifrovací algoritmy v rámci svých počítačových systémů.“

příloha_ovladnete_sva_data

Závěr: Pokud chcete opravdu soukromý desktopový operační systém, nezbývá vám než sáhnout po Linuxu. A pokud vám nevadí, že vás místo Microsoftu může sledovat čínská vláda, zvolte China Government Edition.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?