Hlavní navigace

Sedm hlavních bezpečnostních trendů v roce 2017

17. 1. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Narůstající objem falešných zpráv, ransomwaru a krádeže přihlašovacích údajů přiměje mnohé organizace k posílení konkrétních oblastí IT bezpečnosti. Jedním z možných opatření může být i návrat k faxům.

Podle společnosti GFI Software bude v oblasti podnikové IT bezpečnosti rok 2017 pokračováním trendů loňského roku, který lze v mnoha ohledech považovat za přelomový. Prudký nárůst ransomwaru, krádeže přístupových údajů k e-mailovým účtům a využívání falešných zpráv k dosahování politických a obchodních cílů povede u mnoha organizací k potřebě posílení konkrétních segmentů IT bezpečnosti.

Top 7 bezpečnostních trendů podle GFI:

1. Náročnější softwarové aktualizace. V loňském roce Microsoft změnil způsob bezpečnostních aktualizací v rámci svých operačních systémů směrem k  vyšší kumulaci. To v mnoha případech znamená více práce a stresu pro IT administrátory a vyšší míru rizika pro systémy, pokud se vysoce kumulovaná aktualizace nezdaří. Bez systémů pro auditování sítí a správu aktualizací se již podniky neobejdou.

2. Otevřenost lokálních sítí díky cloudu. Zabezpečení samotného cloudu již sice není tou hlavní obavou, jež byla hlavní překážkou rozvoje cloudových služeb, ale intenzivnější využití cloudu vede k vyšší míře propojení lokálních sítí s Internetem a to si vyžádá kvalitnější ochranu koncových bodů.

3. Krádeže přihlašovacích údajů k e-mailovým účtům. I když v soukromé komunikaci začínají převládat sociální média, ve firemní sféře jsou e-maily nezastupitelné. Případ z května 2016, kdy došlo ke krádeži přístupových dat ke 270 milionům e-mailových účtů, se může klidně stát i letos.

4. Ransomware. V roce 2017 i nadále poroste počet ransomwarových útoků, které například stále častěji využívají již téměř zapomenutých útoků prostřednictvím maker v souborech Microsoft Office obsažených v e-mailových spamech. Zde stejně jako v předchozím případě bude potřeba posílit zabezpečení podnikové elektronické pošty.

5. Komplikovanější compliance. Aktuální situace v IT bezpečnosti povede ke stále komplikovanějším regulatorním předpisům a přiměje podniky implementovat sofistikovanější řešení s logovacími a reportovacími funkčnostmi.

6. Záplava falešných zpráv. Stejně jako vloni i letos očekáváme řadu politických událostí, které budou doprovázeny záplavou falešných zpráv, jež se mohou stát snadnou návnadou pro nezkušené uživatele a velkou hrozbou pro firmy, ve kterých pracují. Nikdy předtím nebyla řešení pro webový monitoring potřebnější, než budou v roce 2017.

příloha_ovladnete_sva_data

7. Návrat k faxům? Díky vzrůstající nejistotě o původu informací, které se na nás valí, řada organizací (zejména ve státní sféře) se nostalgicky dívá na zastaralé faxové technologie jako na starý, dobrý, bezpečný komunikační nástroj – bez rizika zavirování, zašifrování či krádeže dat.

„I když u mnoha státních organizací je nasazení bezpečné faxové komunikace pochopitelné a účelné, nejme přesvědčeni o návratu faxů do komerční sféry,“ řekl Zdeněk Bínek, zodpovědný za prodej řešení GFI Software na českém a slovenském trhu. „Aby eliminovaly bezpečnostní hrozby roku 2017, měly by se podniky se spíše soustředit na ochranu klíčových IT nástrojů, které maximalizují produktivitu – tj. elektronické pošty, webového přístupu a koncových zařízení.“

Byl pro vás článek přínosný?