Hlavní navigace

Spammeři již pohotově zneužili nové domény, které jsou k dipozici od začátku roku 2015

18. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © lolloj - Fotolia.com
Nové oborové domény nejvyššího řádu (TLD), které byly spuštěny v lednu 2015, byly okamžitě zneužity mnoha spammery. Původně měly sloužit příslušným komunitám a společnostem, ale staly se nástrojem pro podporu nežádoucích nebo nelegitimních reklamních kampaní.

Uvedený závěr vyplynul z analýzy Kaspersky Lab o spamu a phishingu za první čtvrtletí letošního roku. Podniky mají nyní díky novému registračnímu programu generických domén nejvyššího řádu (gTLD) možnost vybrat si doménu, která nejvíce odpovídá jejich činnosti nebo tématu stránek. Například doménu „.work“ lze využít pro weby nabízející zaměstnání, „.science“ pro stránky s vědeckou tématikou a podobně.

Spammeři a kyberzločinci na tento trend rychle zareagovali. Nové domény se téměř okamžitě staly místem pro distribuování reklamního spamu, phishingu a škodlivých e-mailů ve velkém. Podle Kaspersky Lab narostl během prvních tří měsíců 2015 počet nových domén šířících spamový obsah. E-maily zaslané z domény „.work“ obsahovaly často nabídky na provádění různých služeb pro domácnost, výstavbu nebo instalaci zařízení. Množství zpráv z domény „.science“ propagovalo školy nabízející dálkové studium, univerzity pro vzdělávání zdravotních sester či právníků v oboru trestné činnosti a další profese. Spam byl v prvním čtvrtletí 2015 také posílán pomocí e-mailů z různě „barevných“ domén jako například „.pink“, „.red“ nebo „.black“. Ty byly často používány k propagaci asijských seznamovacích portálů.

„Co se týče prvního čtvrtletí a typů spamu na nových doménách obecně, jedním z nejžhavějších témat bylo co do počtu zpráv a počtu změn domén v hromadné korespondenci pojištění. A to jak životní a zdravotní, tak pojištění majetku, aut, zvířat nebo pohřbu,“ říká přední analytička Kaspersky Lab Tatyana Shcherbakova.


Podíl spamu na e-mailové komunikaci v období říjen 2014 až březen 2015
(zdroj: Kaspersky Lab)

Spam a phishing za I.Q 2015 v číslech:

příloha_ovladnete_sva_data

  • Podíl nevyžádané pošty na e-mailové komunikaci činil v prvním čtvrtletí 2015 59,2 %, což je o 6 procentních bodů méně než v předešlých třech měsících.
  • USA si udržely pozici největšího zdroje spamu (14,5 % nevyžádaných e-mailů).
  • Phishing cílící na klienty finančních organizací tvořil 37,06 % všech zaznamenaných incidentů.

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?