Hlavní navigace

Vážnou zranitelnost už našli i v klíčích od Subaru

17. 10. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Také automobily se už dají hacknout, což už sice nějakou dobu víme, ovšem až nyní jsme se setkali s reálnou hrozbou, která by mohla poškodit velké množství uživatelů jedné značky.

Nizozemský designér elektroniky Tom Wimmenhove objevil zranitelnost v systémech klíčenek, které využívají vozidla značky Subaru. Zneužitím této zranitelnosti dokáže potenciální zloděj takovou klíčenku naklonovat a relativně jednoduše tak do vozidla získat přístup. Wimmenhove podle svých slov Subaru o chybě informoval, nicméně firma ho nevzala vážně a na problém zatím nebyla vydána záplata.

Klíčenka odesílá kód, který si automobil vyloží jako signál k odemčení dveří. Tyto kódy zpravidla bývají randomizovány, aby bylo potenciálním hackerům zabráněno v opětovném použití kódu, ale implementace Subaru je chybná. Zachycením jediného datového paketu z právě používané klíčenky dokáže útočník využít kód Wimmenhova k předpovědi nejbližšího kódu k odemčení auta a důsledek si už můžete domyslet sami.

příloha_ovladnete_sva_data

Vytvoření zařízení pro takovou podloudnou činnost je jednoduché a levné. Na důkaz toho spustil Wimmenhove na svém telefonu skript a kromě toho použil Wi-Fi dongle, TV dongle a 433MHz anténu. Software lze spustit na Raspberry Pi a potřebné antény stojí jen pár stovek. Wimmenhove umístil kód a instrukce na GitHub a kromě toho se nechal slyšet, že zranitelnost bude fungovat pravděpodobně na modelech Forrester, Impreza, Legacy a Outback vyrobených mezi lety 2005 a 2010.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?