Hlavní navigace

Více než tři čtvrtiny šifrovacího ransomwaru pochází od ruskojazyčných zločinců

21. 2. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © tiero - Fotolia.com
Přinejmenším 47 z celkových 62 šifrovacích ransomwarových rodin objevených v roce 2016 bylo vyvinuto ruskojazyčnými kyberzločinci. To je jedno ze zjištění průzkumu, zaměřeného na ruskojazyčné ransomwarové podsvětí. Průzkum rovněž zjistil, že se malé skupiny s omezenými schopnostmi transformují do velkých uskupení, která mají zdroje a ambice útočit na soukromé a korporátní cíle po celém světě.

To jsou konkrétní závěry z analýzy, kterou provedla společnost Kaspersky Lab. Šifrovací ransomware – druh malwaru, který zašifruje složky oběti a za jejich odšifrování požaduje výkupné – je v současnosti jedním z nejnebezpečnějších druhů malwaru.

Na základě dat společnosti Kaspersky Lab bylo v roce 2016 napadeno tímto druhem malwaru více než 1.445.000 uživatelů (včetně firem) po celém světě. S cílem lépe porozumět charakteru těchto útoků byl vypracován přehled ruskojazyčné ilegální komunity. Jedním z hlavních zjištění je, že za vzestupem útoků šifrovacím ransomwarem v průběhu několika posledních let stojí velmi přizpůsobivý a uživatelsky nenáročný ekosystém. Ten dovoluje zločincům zaútočit šifrovacím ransomwarem bez ohledu na jejich programátorské schopnosti a finanční zdroje.

Odborníci identifikovali tři druhy zapojení do kriminální činnosti, týkající se ransomwaru:

příloha_ovladnete_sva_data

  • Tvorba a vylepšování nových ransomwarových rodin
    Tato činnost vyžaduje po účastníkovi pokročilou znalost programování. Kyberzločinci, kteří vytvářejí nový ransomware, se v ransomwarovém podsvětí těší největší úctě, protože jsou to právě oni, kdo dávají vzniknout klíčovému elementu, na němž stojí celý ekosystém.
  • Vývoj a podpora programů spojených s distribucí ransomwaru
    O úroveň níže jsou v hierarchii ti, kdo stojí za vývojem přidružených programů. Spadají sem i kriminální komunity, které s pomocí různých nástrojů, jako jsou exploit kit nebo spam, šíří ransomware.
  • Účast v přidružených programech jako partner
    Partneři přidružených programů jsou na nejnižší úrovni celého systému. Za využití různých technik pomáhají majitelům přidružených programů s distribucí malwaru výměnou za podíl na výkupném. Jediné co tito členové potřebují, je odhodlání a připravenost spáchat nelegální čin, přičemž pro vstup do tohoto „podnikání“ jim stačí jen pár bitcoinů. Celkový denní výnos přidružených programů může pohybovat v desítkách až dokonce stovkách tisíc dolarů, z nichž okolo 60 % zůstává u samotných tvůrců jako čistý zisk.

Experti Kaspersky Lab navíc při prozkoumávání tohoto podsvětí identifikovali několik rozsáhlých skupin ruskojazyčných zločinců specializujících se na vývoj a distribuci šifrovacího ransomwaru. Tyto skupiny mohou sdružovat desítky různých partnerů, z nichž každý má jiné programy cílící nejen na běžné internetové uživatele, ale i malé a střední podniky či dokonce velké společnosti. Původně se tyto skupiny zaměřovaly na Rusko a státy bývalého Sovětského svazu, ale nyní projevují čím dál větší zájem o společnosti i v jiných částech světa.

Zdroj: Securelist.com

Byl pro vás článek přínosný?