Hlavní navigace

MS SQL Server 2014 přichází, nabízí snadné propojení s cloudem

18. 4. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © S.John - Fotolia.com
Nová verze databázového systému přináší díky vestavěné technologii pro zpracování transakcí a dat v paměti vyšší výkon, ale také snadné propojení s cloudem. Microsoft ji představil jako součást konceptu ambient intelligence.

Microsoft, představil novinky v SQL Serveru 2014 a také odkryl další plány Microsoftu v poskytování platformy „ambient intelligence“. Satya Nadella, CEO Microsoftu, současně představil výsledky nového průzkumu analytické společnosti IDC, ze kterého vyplývá, že firmy s komplexním přístupem ke zpracování dat mohou ze svých existujících zdrojů získat až o 60 % více příjmů.

Nový průzkum, který pro Microsoft realizovala analytická společnosti IDC, ukazuje, že organizace mohou v následujících čtyřech letech čerpat takzvanou dividendu z dat v souhrnné výši až 1,6 bilionu dolarů v dodatečných příjmech, ve snížených nákladech a zvýšené produktivitě – za předpokladu, že přejdou na holistický přístup ke zpracování dat zahrnující datové sady, analýzy atd. Průzkum byl proveden mezi 2000 středně velkými a velkými organizacemi ve 20 zemích světa. Více informací o tomto průzkumu lze najít

„Zákazníci, kteří zaujmou komplexní postoj ke svým datům, získají mnohem vyšší hodnotu z dat než ti, kteří nepracují s daty konzistentně,“ řekl Dan Vesset, viceprezident pro Business Analytics a Big Data ve společnosti IDC.„Tento nový průzkum ukazuje, že kombinace různých datových sad, nových způsobů analýzy a pohledů na data pro více lidí v reálném čase, může podnikům po celém světě přinést v následujících čtyřech letech více než bilion dolarů.“

„Éra ambient intelligence právě začíná. Nabízíme platformu, díky které si může každá firma, bez ohledu na velikost, vybudovat vlastní datovou kulturu a zpřístupnit data i výsledky jejich analýzy každému pracovníkovi,“ řekl Satya Nadella při prezentaci nové verze databázového serveru.

Na nástup konceptu ambient intelligence Microsoft připravil i svou datovou platformu. Ta obsahuje nástroje na podporu Internetu věcí (Internet of Things, IoT) a poskytuje zákazníkům moduly určené k propojení dostupných dat, jejich čištění a analýzu, a následné doručení potřebných informací lidem, kteří na základě nich mohou lépe rozhodovat. Datová platforma Microsoftu aktuálně zahrnuje databázi SQL Server 2014, omezené preview služby Microsoft Azure Intelligent Systems Service pro sběr a správu strojově gnerovaných dat, a dále řešení Analytics Platform System (APS), které kombinuje technologie Microsoft SQL Server a Hadoop  jako integrovaný systém pro práci s velkými daty.

Nová řešení obsahují i nástroje Power BI pro Office 365, tedy samoobslužné nástroje pro business intelligenci běžící v cloudu, které umožňují získat interaktivní reporty a analýzy nad dostupnými daty na základě textového požadavku, dále řešení pro zpracování nestrukturovaných dat v cloudu díky službě Microsoft Azure HDInsight či v rámci lokálního datového skladu pomocí technologie Polybase.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Internetoví giganti vylepší MySQL pro rozsáhlé datové projekty
V nové skupině s názvem WebScaleSQL budou pracovat inženýři Facebooku, Googlu, Twitteru a LinkedIn.
→ Stanou se big data zlatým dolem?
Trh velkých dat by měl v následujících pěti letech zažít exponenciální růst, a to jak z hlediska objemu zpracovávaných dat, tak z hlediska generovaných příjmů. Zatím má ale 85 procent firem problémy s analýzou svých dat.

G+

Byl pro vás článek přínosný?