Hlavní navigace

Přes skóringový nástroj Nikita od Twista prošly již platby za téměř miliardu korun

27. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © pixel_dreams - Fotolia.com
Nikita je risk engine postavený na metodách strojového učení, který vyhodnocuje kredibilitu zákazníků na základě stovek faktorů, aniž by byl třeba se dotazovat externích registrů.

 

Platební metoda Twisto v letošním roce posbírala celou řadu uznání na světových konferencích. Odborná veřejnost kladně hodnotí především skóringový model Nikita, který je srdcem risk managementu firmy. Twisto se společně s investory, mezi které patří investiční skupiny Miton, Enern, Tomáš Čupr a finančně-poradenská společnost Partners, rozhodlo kolem Nikity postavit samostatnou společnost – Nikita Engine ­– a začít výstupy a analýzy Nikity nabízet komerčně českým firmám a bankám. „Nikita je risk engine postavený na metodách strojového učení, který vyhodnocuje kredibilitu zákazníků na základě stovek faktorů, aniž se musíme dotazovat do jakýchkoli registrů. Umíme tak po dvou letech vývoje velmi přesně odhadnout bonitu zákazníků, kterým na nákupy poskytujeme kredit na Twisto. Oddělení Nikity do samostatné entity nám umožní ji lépe nabízet a obchodovat českým firmám a bankám,“ vysvětluje Michal Šmída, zakladatel a CEO Twisto. Nikita Engine je 100% vlastněna společností Twisto payments.

příloha_ovladnete_sva_data

Nikita ve svém vyhodnocení bere v potaz stovky parametrů a veřejně dostupných údajů, kdy jediným zákaznickým vstupem do ní je jméno, příjmení, adresa, e-mail a telefon zákazníka. Nikita tak obchází nutnost rozhodovat se o kredibilitě zákazníka na základě registru dlužníků či jiných databází. Nikita naopak vyhodnocuje parametry napojené na chování žadatele na internetu, jeho nákupní historii, demografické a geografické údaje nebo zanechanou digitální stopu či existenci profilů na sociálních sítích. Na základě těchto faktorů probíhá analýza transakce a zákazníka. Nikita se díky využití metod strojového učení stává s každou novou žádostí o kredit ještě přesnější. „Pomocí Nikity jsme v Twistu analyzovali platby dosahující takřka jedné miliardy korun a současné riziko nezaplacení zákazníkem je především díky Nikitě velmi nízké. Právě díky těmto výsledkům jsme začali Nikitu testovat i s předními českými bankami.

V současné době jednáme s necelou desítkou bankovních i nebankovních subjektů, které mají zájem Nikitu implementovat do svých systémů,“ popisuje Šmída. Již nyní je Nikita využívána největším e-shopem v České republice, Alza.cz, přičemž Nikita hodnotí kredibilitu žadatelů o operativní leasing na mobilní telefony iPhone.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku