Hlavní navigace

Zálohování mimo firmu: hazard nebo nutnost?

4. 10. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Využívání cloudových služeb zpravidla doprovází obavy o bezpečnost, ale v oblasti zálohování může cloudové úložiště naopak zvýšit úroveň ochrany nepostradatelných dat.

Nutnost pravidelného systematického zálohování snad není třeba zdůrazňovat. Důležité ovšem není jen samotné provádění zálohování, ale také umístění záložních kopií dat. Je naprosto běžné, že firmy mají své zálohy ve stejném objektu jako původní data, což může být problém. Proč?

Při požáru nebo povodni pravděpodobně přijdou jak o původní data, tak o jejich záložní kopie. Dalším rizikem jsou samozřejmě loupeže, kdy se předmětem zájmu zlodějů vedle koncových počítačů může stát také třeba firemní server, který slouží pro ukládání záloh.

Rostoucí popularitě se těší tzv. vzdálené zálohování (remote-backup) přes Internet do cloudového úložiště. Jenže dnes populární služby typu Google Drive či Microsoft SkyDrive pro vzdálené zálohování nejsou vůbec vhodné. Problémem je zejména bezpečnost.

Například pro sdílení rodinných fotek zabezpečení dostačuje, ale pro citlivé firemní dokumenty nikoliv. Data sice proudí do cloudového úložiště v šifrované podobě, ale v něm již nejsou chráněna tak, aby to pro zálohu obchodních smluv či firemního účetnictví dostačovalo.

Google, Microsoft a další provozovatelé dnes obvyklých cloudových úložišť mají přístup k datům svých uživatelů a mohou s nimi nakládat. To je pro firemní zálohování z principu naprosto nepřípustné.

Naštěstí existují služby, které pro vzdálené zálohování nabízejí odpovídající ochranu dat. 

Naše doporučení: Wuala - šifrování na maximum

Wuala je švýcarská služba fungující již od roku 2007, takže na internetové poměry má již poměrně dlouhou historii. Stojí za ní společnost LaCie, tedy jeden z největších evropských výrobců úložných zařízení. V čem se Wuala tak zásadně liší od jiných dnes populárních cloudových úložišť?

Data jsou šifrována a dešifrována výhradně na straně osobních počítačů nebo mobilních zařízení uživatelů. Nejenže tedy na trase mezi uživatelem a cloudem jsou vždy šifrována, ale zároveň zůstávají v šifrované podobě i v cloudovém úložišti, aniž by k nim provozovatel služby mohl získat přístup.

Wuala používá 256bitové AES šifrování, takže z konvenčního hlediska jsou data nedobytná. Pro jejich dešifrování je nutné zadat heslo, které ovšem neopouští osobní počítač či mobilní zařízení uživatele. Provozovatel služby k němu nemá přístup, což má dvě výhody.

První je, že provozovatel služby nemá k uskladněným datům přístup. Skladuje jen určitý objem šifrovaných dat, ale nemůže je ani strojově jakkoliv zpracovávat. Druhou výhodou je, že nehrozí únik hesla na straně provozovatele služby. Uživatelé služby Dropbox již několikrát takovému úniku čelili.

Data jsou ukládána na servery ve Švýcarsku, Francii a Německu, které z regionu střední Evropy mají velmi dobrou dostupnost. Navíc jejich umístění mimo USA ve světle kauzy Snowden (PRISM) může být pro leckoho plus. Služba je formálně provozována ze Švýcarska, takže je i mimo jurisdikci EU.

Vlastní software pro zálohování
Wuala poskytuje vlastní software, který vedle zálohování podporuje také sdílení a synchronizaci dat, takže Wuala plně zastane služby typu Google Drive, Microsoft SkyDrive či Dropbox. Software, který Wuala poskytuje, se od konkurence liší v několika podstatných oblastech:

  • Cloudové úložiště lze namapovat jako virtuální pevný disk, takže k datům je jednodušší přístup a bez problémů lze používat zálohovací software třetí strany.

  • Wuala umí zálohovat a synchronizovat libovolný počet složek napříč pevným diskem nebo více disky. Nepracuje jen s jednou vlastní speciální složkou.

  • Zálohování je možné naplánovat (načasovat) jako v kterémkoliv zálohovacím programu. Vytvářet lze více různých zálohovacích úloh na každém počítači dle potřeby.

Wuala navíc podporuje sekundární zálohování do lokálního úložiště, takže není nutné a priori používat dva různé programy pro klasické zálohování a vzdálené zálohování. Nově LaCie prodává NAS servery, které mohou fungovat jako lokální mirror dat uložených ve veřejném cloudu.  

Wuala podporuje Windows XP a vyšší, OS X 10.6 a vyšší a různé linuxové distribuce jako je Debian, Ubuntu, Fedora, Red Hat Linux, CentOS či OpenSUSE. Jde tedy opravdu o multiplatformní řešení. Mobilní aplikace podporuje Android 2.1 a vyšší nebo iOS 4.2 a vyšší.

Kolik to stojí?
Nejmenší program - jednouživatelský účet s prostorem 5GB - je zdarma a vyšší objemy jsou za měsíční poplatek (např. 20GB za 2,99 €).
Pro firmy Wuala nabízí víceuživatelské účty - startovací program kapacitě 100 GB s 5 skupinami po 5 uživatelích je za 389 € ročně, každých dalších 100 GB si žádá roční příplatek ve výši 249 €. Navyšování počtu uživatelů je možné vždy jako další TeamPack (5 skupin po 5 uživatelích) za dalších 99 € ročně. Ceny jsou včetně DPH.

příloha_ovladnete_sva_data

Wuala určitě není nejlevnější cloudové úložiště, ovšem z bezpečnostního hlediska hraje „vyšší ligu“ než cenově dostupnější služby. Zájemci z řad firem si nově mohou nabízené služby bez funkčního omezení či předchozí platby vyzkoušet na měsíc nezávazně zdarma.

G+

Byl pro vás článek přínosný?