Hlavní navigace

Česko má první opravdový veřejný cloud

18. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © zentilia - Fotolia.com
Provozovatel datových center Master Internet přináší do Česka službu dostupného veřejného cloudu. Ten si v Masteru na svobodné technologii OpenStack vybudovali sami.

(Partnerský příspěvek)

Master Internet spustil tento týden novou a na česko-slovenském hostingovém trhu zatím unikátní službu veřejného cloudu pro koncové zákazníky. Pro svou druhou cloudovou platformu zvolili v Master Internet výhradně Dell technologie a open source software OpenStack, na kterém běží i cloudy světových datacentrových gigantů.

„Zatímco VMware dodává ke svému řešení kompletní nástroje, funkční cloud na otevřené platformě OpenStack jsme si museli postavit sami,“ říká technický ředitel Martin Žídek. Technickému týmu se veřejné cloudové řešení pod názvem Public cloud podařilo zpřístupnit zákazníkům za méně než půl roku.

Public cloud na 14 dní „na zkoušku“

Novou službu za zaváděcí ceny si mohou zákazníci vyzkoušet objednáním přes samoobslužný portál MasterCloud.sk. Právě teď mají navíc šanci vytvořit si trial účet a využívat cloud server 14 dní úplně zdarma. „Uvědomujeme si, že na česko-slovenský trh vstupujeme s úplně novou službou. Chceme proto vyjít vstříc zákazníkům, kteří si OpenStack budou chtít nejprve osahat, a vyzkoušet, jak funguje právě pro jejich potřeby,“ říká provozní ředitel Master Internet Filip Špaček.

Cloudová platforma využívá nejnovější 13. generaci serverů Dell PowerEdge R630 s SSD disky Intel S3500, softwarově definovanou storage a switche Dell Force 10. Zákazníci si mohou vybrat některé z předem nakonfigurovaných serverů, neboli flavourů. Ty jsou k dispozici od nejmenší konfigurace 1 CPU, 1 GB RAM, 10 GB SSD až po výkonný server s 9 jádry CPU, 32 GB RAM a 80 GB SSD. Mezi doplňkovými službami nechybí ani takzvaná perzistentní bloková storage a to i ve verzi SSD.

Co OpenStack odlišuje od VMware cloudu?

příloha_ovladnete_sva_data

Především jeho kvalitní API pro další integraci. Práce s cloudovým serverem v OpenStacku je rychlá a flexibilní. Administrátoři Master Internet oceňují rychlé nasazení aplikací třetích stran a masivní škálovatelnost, kterou OpenStack nabízí. Úroveň dostupnosti si každý klient zajišťuje sám.

Master Internet již pátým rokem úspěšně provozuje platformu VMware cloudu s vlajkovým produktem Živý server. Prostřednictvím nového projektu MasterCloud tak společnost nabízí už dvě cloudové služby s rychlým zřízením a férovým účtováním.

Byl pro vás článek přínosný?