Hlavní navigace

Vlastní datová centra jsou na ústupu, uživatelé si raději pronajímají serverovou kapacitu

25. 5. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © Nmedia - Fotolia.com
Množství i podlahová plocha datových center celosvětově klesá. Jedná se o zásadní obrat po mnoha letech dynamického rozvoje. Změnu trendu lze přičítat především konsolidaci a přechodu na cloud.

Uživatelé konsolidují datová centra stále častěji si najímají serverovou kapacitu. Tyto dva trendy mají zásadní vliv na rozsah datových center.

Počet datových center v roce 2015 podle údajů výzkumné společnosti IDC celosvětově dosáhl 8,55 milionu. Loni nastoupil sestupný trend a letos se očekává pokles na 8,4 milionu. Do roku 2021 se počet datových center na celém světě sníží na 7,2 milionu, což bude o více než 15 % méně než v roce 2015.

Očekává se, že po nedávném boomu opět poklesne i celková plocha datových center. V roce 2013 dosahovala plocha datových center téměř 150 milionů m2. V té době velcí poskytovatelé jako Amazon, Microsoft a Google budovali obří datacentrové komplexy a letos celková plocha přesáhla 167 milionů m2.

Jedním z důvodů, proč analytici společnosti IDC předpovídají pokles, je zavádění cloudu.

Cloudové kancelářské a podnikové aplikace eliminují potřebu infrastruktury vlastních datových center. Svoji roli hraje i konsolidace – zejména díky lepšímu využití serverů a virtualizaci – a nové přístupy, kdy strategie nově vznikajících firem často staví cloud na první místo a s datovými centry vůbec nepočítají.

příloha_ovladnete_sva_data

Největší pokles se proto týká vlastních datových center, zatímco poskytovatelé služeb svá datová centra rozšiřují, byť zpomalujícím tempem.

Navzdory poklesu jsou datová centra stále potřebná, protože i cloud má své limity. Mnoho důležitých aplikací, které si firmy samy vyvinuly, nelze v cloudu provozovat bez zásadního přepracování jejich architektury, což by si vyžádalo nemalé investice.

Byl pro vás článek přínosný?