Hlavní navigace

Microsoft integruje Office s dalšími cloudovými službami, přidává iCloud a Box

19. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Concept web Studio - Fotolia.com
Microsoft pokračuje ve svém otevřeném přístupu vůči cloudovým úložištím a umožňuje integraci svého kancelářského balíku Office s dalšími službami třetích stran. V tuto chvíli je propojení s novými službami možné pouze u Office ve verzi pro systém iOS, Microsoft ale pracuje na rozšíření podpory cloudových úložišť i u verzí pro Android a Windows. Řešení se však podle prvotních zkušeností zdá poněkud nedotažené.

Po aktualizaci na nejnovější verzi kancelářských aplikací Word, Excel a PowerPoint mohou uživatelé otevírat dokumenty přímo z úložišť jako je iCloud Drive a Box, pracovat s nimi a opět je uložit. Tato funkce přijde vhod, pokud uživatel používá Office na počítači Mac a ukládá dokumenty online do iCloud Drive nebo pro firmy, které běžně využívají službu Box na jiných zařízeních.

Implementace externích cloudových služeb však má určitá omezení. Z cloudových úložišť iCloud Drive a Box lze sice otevírat existující dokumenty, nelze do nich ale uložit nově vytvořené.

Přístup k existujícím dokumentům uloženým v iCloudu je rovněž nešikovně řešený – cesta k dokumentům vede přes volbu Otevřít > Další. V případě jiných služeb, například Box, je nutné nejprve cloudové úložiště zapnout přes Umístění > Další. Žádná ze služeb se nezobrazí v hlavní nabídce Místa, na rozdíl od Dropboxu a Microsoft OneDrive.

příloha_ovladnete_sva_data

Microsoft slibuje do budoucna podporu i dalším cloudovým službám třetích stran. Pokud máte nainstalovaný Google Drive, již dnes se zobrazuje jako jedna z možností, pokud na záložce Otevřít zvolíte Další > Umístění > Další. Jeho aktivace však nemá v tuto chvíli žádný efekt.

Když Microsoft loni nabídl podporu služby Dropbox, zdálo se, že jde o strategické rozhodnutí spolupracovat s oblíbeným poskytovatelem cloudového úložiště. Po rozšíření podpory na další služby je zřejmé, že Microsoft nerozlišuje mezi více či méně úspěšnými poskytovateli, ale snaží se pouze lépe zpřístupnit uživatelům jejich dokumenty. Doufejme, že další verze odstraní dnešní nedostatky u ukládání nově vytvořených dokumentů.

Byl pro vás článek přínosný?