Hlavní navigace

Virtualizace sítí - revoluční řešení pro pružné a efektivní IT

30. 6. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © violetkaipa - Fotolia.com
Role IT v rámci organizací se výrazně mění. Stále více firem si začíná uvědomovat, že technologie mohou sehrávat klíčovou roli při zvyšování konkurenceschopnosti, zlepšování zákaznických služeb a celkovém růstu firmy. Spolu s tím ale vzniká i tlak na IT manažery, očekávají se od nich stále rychlejší a flexibilnější řešení, která jsou zároveň bezpečná a cenově efektivní.

VMware, který před lety způsobil revoluci v IT díky virtualizaci serverů, přenáší tento koncept na celé datové centrum. Rozšířením principů virtualizace, jako je abstrakce, sloučení a automatizace, na všechny zdroje a služby datového centra, vzniká architektura softwarově definovaného datového centra (SDDC). Ta dokáže zjednodušit a zrychlit provisioning a správu výpočetního výkonu, úložiště a síťových zdrojů prostřednictvím automatizace se stanovenými pravidly. SDDC je odpovědí na požadavky moderního IT, protože zajišťuje výrazně vyšší výkon s nižšími kapitálovými výdaji, dramaticky zrychluje nasazení a poskytování aplikací a zjednodušuje správu a provoz s nejvyššími bezpečnostními standardy.

Podle výzkumů se softwarově definované datové centrum stává mainstreamem a zákazníci se posouvají od virtualizace výpočetních zdrojů k virtualizaci úložiště a sítí. Z nové zprávy Research and Markets vyplývá, že trh softwarově definovaných datových center dosáhne do roku 2020 hodnoty 77,18 miliardy dolarů, což je o 21,78 miliardy více než odhady pro rok 2015.

Virtualizace sítí s VMware NSX

Problémem běžných síťových a bezpečnostních řešení je jejich nedostatečná přizpůsobivost, složitost a nekompatibilita s řešením jiných výrobců. To vše dohromady brání podnikům naplno využívat výhody modelu softwarově definovaného datového centra, především co se týče pružnosti, efektivity a optimalizace nákladů.

VMware NSX tento problém řeší, protože díky virtualizaci sítí umožňuje provozovatelům datových center zacházet s fyzickými sítěmi jako se zdrojem transportní kapacity, který lze využívat a měnit podle požadavků. VMware NSX je stejně jako ostatní distribuované služby VMware vSphere založena na revoluční distribuované architektuře, která integruje síťové služby s jádrem hypervizoru. Díky tomu lze síťové služby škálovat ve shodě s hypervizorem a přizpůsobit se tak potřebám aplikací. Protože VMware NSX zajišťuje celý OSI model sítí a zabezpečení (Layer 2 – Layer 7) v podobě softwaru, mohou zákazníci rozšířit svou infrastrukturu pouhým přidáním serverových uzlů.

Díky NSX poskytuje VMware zákazníkům přirozeně bezpečnou infrastrukturu za třetinové náklady oproti tradičním přístupům. Dokáže zákazníkům pomáhat při automatizaci, která umožňuje jejich IT reagovat na vývoj obchodních potřeb bez zpoždění, a to díky urychlení poskytování infrastruktury z měsíců na minuty. NSX také pomůže zlepšit dostupnost aplikací a zkrátit cílovou dobu obnovy o 80 %.

 

Více informací o VMware NSX je k dispozici zde: http://www.vmware.com/cz/products/nsx/

 

 

příloha_ovladnete_sva_data

 

 

Byl pro vás článek přínosný?