Hlavní navigace

AMD atakuje hegemonii Intelu a uvádí serverový čip Epyc

22. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
Nejen lidé z AMD doufají, že nový serverový procesor Epyc, oficiálně uvedený v úterý, naruší úplnou kontrolu Intelu na trhu čipů pro datová centra.

Podnikoví uživatelé, webhostingové společnosti i poskytovatelé hyperškálovaného cloudu chtějí v segmentu serverových čipů konkurenci a větší výběr, jež by jim snižovaly náklady a podněcovaly inovaci.

„OEM výrobci již dlouho hledali alternativu k Intelu, a s 98procentním tržním podílem Intelu můžu říct, že je [taková alternativa] opravdu potřeba, jak z pohledu OEM, tak kanálu,“ říká Patrick Moorhead, šéf společnosti Moor Insights & Strategy.

Soudě podle specifikací, výkonnostních benchmarků a paměťových funkcionalit, jakož i podpůrných hlasů z řad výrobců softwaru a hardwaru v ekosystému datacenter, je Epyc na nejlepší cestě ze všech čipů na trhu v posledních letech narušit nadvládu Intelu.

Ačkoliv se AMD chlubí funkcemi čipu Epyc už nějakou dobu, a v uplynulém týdnu začaly kolovat uniklé informace o konkrétních specifikacích, bylo úterní uvedení prvním oficiálním zveřejněním detailů celé produktové řady.

Ve spodní cenové linii je k dispozici Epyc 7251, který nabízí osm jader podporujících 16 simultánních vláken, a základní frekvenci 2,1 GHz, přetaktovatelnou na 2,9 GHz. Vrcholem řady je Epyc 7601 (za zhruba 4 000 dolarů), který má celých 32 jader, 64 vláken a základní frekvenci 2,2 GHz (maximální pak 3,2 GHz). Čipy Xeon od Intelu mají maximálně 24 jader.

Epyc se však u počtu jader nabízených procesorem nezastavuje. Všechny procesory, od nejlevnějšího až po ten nejdražší, podporují až 2666MHz DDR4 DRAM, 2 TB paměti a 128 PCIe slotů. TDP, tedy maximální množství tepla, které čip generuje, má být dle očekávání od 120 W u nejnižších po 180 W u nejvyšších řad.

příloha_ovladnete_sva_data

A aby toho nebylo málo, je tohle všechno nabízeno v rámci čipu do jediného socketu. Což znamená, že u systému se dvěma sockety lze spárovat dva procesory Epyc.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?