Hlavní navigace

Apple může v Kalifornii testovat samořiditelná auta

18. 4. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © adimas - Fotolia.com
Zdá se, že Apple projekt samořiditelných aut ještě nepřešel. V pátek totiž zařadil kalifornský úřad pro motorová vozidla Apple na seznam společností, které na území státu mohou legálně testovat samořiditelná auta.

To znamená, že pravděpodobně ožívá iniciativa Applu pro autonomní vozidla s kódovým označením Project Titan.

Kalifornia od všech společností s autonomními vozidly vyžaduje, aby se před výjezdem na silnici registrovaly. Povolení testovat svá samořiditelná, robotická auta na veřejných cestách již získaly technologické firmy jako Google a Uber, jakož i výrobci automobilů Tesla a BMW. Uber si své povolení zařídil až v březnu – do té doby už nějakou chvíli provozem svých aut bez řidiče „objížděl zákon.“

Podle Wall Street Journalu pokrývá povolení pro Apple tři SUV značky Lexus z roku 2015 a šest různých řidičů, kteří musejí sedět za volantem, aby monitorovali řízení a v případě potřeby jej převzali od vozidla. Kromě samotného povolení požaduje stát Kalifornie od společností, aby o svých jednotlivých testech podávali veřejné reporty včetně informací o nehodách či o tom, jak často musel řízení převzít lidský řidič. To by pro Apple mohl být problém, jelikož tato společnost je známa tím, že veškeré informace o testování jsou před vydáním nového produktu tajemstvím.

Supertajný Project Titan zavdal mnoha spekulacím již před lety. Jen v roce 2015 Apple zažádal o povolení postavit „pracovní oblast pro auta“ v blízkosti Cupertina, pronajal si tajné testovací zařízení a setkal se se zástupci kalifornského úřadu pro motorová vozidla.

příloha_ovladnete_sva_data

V roce 2016 to však vypadalo, že Apple od svého nápadu upustil a rozhodl se vytvořit pouze software pro samořiditelná vozidla zavedeným automobilkám, a nikoliv tedy vyvíjet své vlastní auto Apple. To by byl pro Apple další problém, jelikož firma si dosud veškeré produkty vyvíjela po hardwarové i softwarové stránce sama.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?