Hlavní navigace

Apple s novými počítači iMac bere slova kritikům

12. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Computerworld
Společnost Apple v minulém týdnu uvedla obnovenou řadu svých stolních počítačů iMac včetně nové pracovní stanice iMac Pro za nějakých 5 tisíc dolarů, která se k zákazníkům začne dostávat koncem letošního roku.

Dalšího výkonnostního zlepšení se dočkala řada notebooků MacBook Pro, kde Apple zareagoval na slova kritiků, kteří zpochybňovali závazek společnosti vůči komerčnímu segmentu své zákaznické základny, uvádí analytik.

„Ještě jsme neviděli všechno, ale na základě toho, o čem mluvili, si myslím, že to bude řešit 99 procent všech potřeb profesionálů,“ říká Jan Dawson z Jackdaw Research.

Dawson tím měl na mysli dvouhodinový úvodní projev na mezinárodní developerské konferenci Applu (WWDC), v němž představitelé společnosti, včetně šéfa Tima Cooka, mluvili o obvyklých upgradech macOS i iOS, ale kromě toho strávili dost času vyzdvihováním hardwarových inovací, což na této akci nedělali od roku 2013.

Přestože Apple aktualizoval své MacBooky a MacBooky Pro sedmou generací procesorů Intel (na architektuře „Kaby Lake“) – byl proslov omezen na iMac, stolní all-in-one počítač Applu.

Inovovaná řada iMac disponuje procesory Kaby Lake, jasnějšími displeji, rychlejšími SSD úložišti a vylepšenou grafikou, která podle Applu přináší na menší 21,5palcovou variantu až třikrát vyšší výkonnost. Apple dodal nový model, který se chlubí Retina displejem s vysokým rozlišením. Na 27“ modelech je pak standardem úložiště typu Fusion – tedy kombinace HDD a SSD – a jednotlivé konfigurace se šplhají až na 64 GB paměti RAM.

Firma se kromě toho pochlubila také iMacem Pro, top modelem řady, který se začne prodávat v prosinci. Gigant z Cupertina jen výjimečně hovoří o zařízeních, které nebudou brzy uvedeny na trh, ale tentokrát udělal výjimku.

„Je to ten nejvýkonnější Mac, jaký jsme kdy vyrobili,“ řekl Phil Schiller, marketingový ředitel Applu, o iMacu Pro.

příloha_ovladnete_sva_data

Novinku, která začíná na pěti tisících dolarech (asi 120 tisíc korun) lze konfigurovat až do 128 GB RAM a až 4TB úložiště na bázi křemíku, zatímco procesor Xeon může disponovat až 18 jádry. Displej bude poháněn grafickým procesorem (GPU) Radeon Pro Vega s 16 GB paměti.

Zdroj: Computerworld

Byl pro vás článek přínosný?