Hlavní navigace

ARM a IBM nabídnou startovací sadu pro stavbu zařízení pro internet věcí

28. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
Společnosti ARM a IBM chtějí, aby si kutilové mohli snadno stavět svá vlastní zařízení připojená k internetu a nabízí jim k tomu nyní novou stavebnici. Sada je určená i pro začátečníky s žádnými nebo omezenými zkušenostmi.

Stavebnice s názvem ARM mbed IoT Starter Kit -- Ethernet Edition umožňuje uživatelům vlastními silami sestavovat zařízení určená k připojení do tzv. internetu věcí a schopná přijímat a odesílat data do cloudu. Stavebnice je vybavená operačním systémem ARM mbed OS a připojuje se do cloudu IBM BlueMix, který pomůže při vývoji aplikací a služeb. Pro začínající uživatele jsou připravená ukázková zařízení a návod, který je provede procesem stavby a připojení ke cloudovým službám.

Výrobci slibují, že data z vestavěných senzorů bude uživatel moci odesílat do cloudu během několika málo minut od otevření krabice.

ARM a IBM doufají, že jim masové rozšíření internetu věcí (IoT) – sítě propojených zařízení v inteligentních domácnostech, inteligentních městech a inteligentních podnicích – přinese další zdroje zisku. Dnes existuje na 1,2 miliardy různých IoT zařízení, od snímačů pro sledování počasí po zařízení k monitorování zdravotního stavu. Podle studie společnosti Verizon by jejich počet do roku 2020 mohl dosáhnout 5,4 miliardy.

Trh IoT je v současné době roztříštěný jak z hlediska hardwaru, tak operačních systémů a komunikačních standardů. Uvedením vývojové sady se ARM a IBM snaží o zavedení určité míry konzistentnosti. Vedle snazší komunikace mezi zařízeními bude jednodušší i výměna dat s větším počtem cloudových služeb.

příloha_ovladnete_sva_data

Vývojová sada obsahuje desku s mikrokontrolerem Freescale K64F Kinetis s výpočetním jádrem ARM Cortex-M4 taktovaným na 120 MHz. Dále je k dispozici Ethernetové připojení, grafický displej s rozlišením 128 x 32 bodů, 256 KB RAM, 1 MB flash paměti jako úložiště, reproduktor, pětisměrový joystick, snímač teploty, akcelerometr, měřiče elektrického potenciálu a řídící linka PWM, která přijímá digitální signály. Do budoucna se uvažuje i o mobilním nebo Wi-Fi připojení.

Podrobnosti o ceně a dostupnosti nebyly zatím zveřejněny.

Byl pro vás článek přínosný?