Hlavní navigace

Čína jde po neautorizovaném VPN přístupu přes místní ISP

24. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © kebox - Fotolia.com
Čína dělá zátah na neautorizované internetové připojení, včetně nástrojů známých jako VPN (virtuální privátní sítě), které dokážou obejít čínské snahy o kontrolu internetu.

Tento zátah je součástí 14měsíční kampaně čínského ministerstva průmyslu a informačních technologií, která má za cíl pročištění trhu poskytovatelů internetového připojení v zemi.

Ti, pokud nejsou autorizováni, budou mít zakázán provoz jakýchkoliv „přeshraničních“ channeling služeb, včetně VPN, oznámilo ministerstvo ve zprávě z neděle.

Toto oznámení je poměrně překvapivé, neboť země se dosud vyvarovala jakékoliv otevřené kampaně proti používání VPN, a to i přesto, že se vládní cenzoři v minulosti čas od času snažili v přístupu k nim zamezit.

Čína nicméně v poslední době utahuje internetu šrouby. Počátkem ledna země v podstatě rozšířila svůj vliv i na místní obchody s aplikacemi, které donutila k registraci u vlády.

Akce zaměřená proti VPN je nejspíš znepokojující pro firmy a místní uživatele v Číně, kteří se na tuto technologii spoléhají, aby mohli přistupovat k „nefiltrovanému“ internetu. Stránky populární na Západě, jako jsou Facebook, Google a Twitter, jsou totiž v zemi blokovány, a to kvůli přísné cenzuře, jejímž cílem jsou protivládní názory.

Nedělní oznámení čínského resortu v zásadě požaduje po poskytovatelích internetové páteřní sítě a ISP, aby kontrolou svých sítí vyplenili neautorizované používání VPN. Zatím však není jasné, jaký důsledek bude mít toto opatření na VPN poskytovatele třetích stran, z nichž velká část funguje v západních zemích, ale prodává své služby také zákazníkům v Číně.

příloha_ovladnete_sva_data

Kromě záležitosti s VPN čínské IT ministerstvo oznámilo, že bude vyšetřovat ISP, internetová datová centra a sítě dodavatelů obsahu a zkoumat, zda tyto entity opravdu obdržely příslušná povolení a zda nepůsobí v oblastech, které by překračovaly původně schválený rámec.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?