Hlavní navigace

Dual OS - nová strategie pro procesory Intel: kompatibilní s Windows i s Androidem

10. 1. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © Anthony Sacco - Fotolia.com
Novou strategii Intelu představil jeho šéf Krzanich na probíhajícím veletru CES. Procesory od Intelu se uplatní pro zařízení s Windows i s Androidem

Intel potvrdil, že bude výrobcům poskytovat na vyžádání procesory, které podporují jak Windows 8.1, tak i Android. Šéf Intelu Brian Krzanich novou strategii nazval „Dual OS" a zveřejnil ji na své prezentaci na veletrhu CES v Las Vegas. Krzanich uvedl, že zákazníci požadovali nejen Windows, ale že chtěli zařízení, na kterých lze provozovat jak Windows, tak Android.

A výrobci skutečně již taková zařízení na veletrhu CES demonstrovali. Asus představil kombinaci notebooku a tabletu Transformer Book Duet TD300, jehož srdcem je Intel Core i7 a který umožňuje přepínat mezi Windows 8.1 a Androidem pomocí tlačítka na displeji. Prodávat se začne v březnu 2014 a bude stát 599 USD.

Myšlenka běhu více operačních systémů (i různých) na jednom stroji není nová. Nejjednodušíí způsob je střídavé spouštění systémů (dual-boot), nebo pomocí virtualizačních technologií (vmWare Player, Oracle OpenBox). Dokonce i Apple umožňoval již skoro před 20 lety na jednom počítači přepínat mezi macovským systémem a Windows, ovšem ale kuriózním způsobem: ve skříni byl vlastně schovaný druhý počítač s procesorem Intel 486, který byl umístěn na kartě PCI.

Zdroj: IDG News Service

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Intel Haswell: čip, který může změnit Chromebook
Intel se rozhodl, že pro nové řady Chromebooků dá k dispozci svůj nový čip Haswell, tento krok má podporu i výrobců Chromebooků.
 Intel redesignuje procesor pro superpočítače
Výrobce procesorů přijde vylepšeným čipem Xeon Phi s kódovým označením Knights Landing. Sloučí funkce CPU a koprocesoru.

G+

Byl pro vás článek přínosný?