Hlavní navigace

3D tisk v automobilové výrobě: Ford testuje výrobu dílů

10. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
Ford oznámil, že se stane první automobilkou, která bude testovat novou 3D tiskárnu, jež dokáže vyrábět neomezeně velké průmyslové součástky. Společnost zároveň tiskárnu testuje při výrobě prototypů součástek z jednoho kusu, jež by mohly být využity při výrobě budoucích automobilů.

Využívání 3D tiskárny schopné výroby součástek neomezené velikosti a tvaru by „mohl být průlom ve výrobě vozidel,“ napsala automobilka v tiskové zprávě.

Konkrétně Ford testuje 3D tiskárnu Stratasys Infinite-Build, která je jedním ze dvou nových průmyslových strojů uvedených loni na podzim. Tiskárna umí vyrábět předměty také z materiálů, jako jsou uhlíková vlákna, což zajistí nižší hmotnost a vyšší výdrž součástek.

Podle Fordu by například přítlačné křídlo vytisknuté na 3D tiskárně mohlo vážit méně než polovinu hmotnosti svého kovového ekvivalentu.

„3D tisk velkých součástek, jako jsou spoilery na auta, je stále dostupnější a efektivnější, a těžit by z něho mohl jak ford, tak spotřebitelé,“ uvedla automobilka. „Vytisknuté součástky mohou být lehčí než jejich tradičně vyráběné protějšky, a mohou napomoci ke snížení spotřeby paliva.“

Technologie 3D tisku může nabídnout efektivnější a dostupnější způsob výroby nástrojů, součástek prototypů nebo komponent pro malosériovou výrobu, například pro vozidla Ford Performance, nebo pro personalizované součástky na zakázku.

Nový systém 3D tisku je umístěn ve výzkumném a inovačním centru Fordu v michiganském Dearbornu.

3D tiskárna Stratasys Infinite Build byla vytvořena konkrétně jako reakce na požadavky leteckého, vesmírného a automobilového průmyslu. Kromě Fordu testuje tuto tiskárnu také výrobce letadel Boeing, který s její pomocí zkoumá možnosti malosériové výroby lehkých součástek.

příloha_ovladnete_sva_data

Stratasys Infinite-Build využívá pro tvorbu tisknutých předmětů horizontální stavební platformu namísto tradiční platformy vertikální. Díky tomu může součástky vyrábět ze strany, což znamená stavební plochu, která je omezená jen prostorem tovární haly.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?