Hlavní navigace

Google čelí antimonopolnímu vyšetřování v Turecku

8. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © James Steidl - Fotolia.com
Obavy antimonopolních institucí ze svazování app storu a služeb společnosti Google s operačním systémem Android se šíří. Naposledy své vyšetřování rozjel příslušný úřad v Turecku a v podstatě tak obrátil své dřívější rozhodnutí.

Ruská vyhledávací společnost Yandex podala u úřadu stížnost v roce 2015 s tím, že Google po výrobcích smartphonů požaduje, aby na všechna svá androidová zařízení předinstalovávali Google Play Store, služby Google Play a služby Google Mobile, a aby výchozím vyhledávačem na těchto zařízeních byl ten od Googlu.

Takové jednání vyvolalo u Yandexu, který nabízí svůj vlastní obchod s aplikacemi, mobilní mapy a vyhledávací služby, oprávněné obavy.

Podobné stížnosti podala ruská firma i jinde, třeba doma v Rusku nebo u Evropské komise, zatímco v USA si stěžovali jiní.

Turecká stížnost vyšuměla do ztracena v prosinci 2015, kdy úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal rozhodnutí, že vyšetřování není potřeba z důvodu, že si lidé kupující smartphony mohou do zakoupených zařízení stahovat i jiné aplikace. Regulátor však zároveň požádal Google, aby zbavil výrobce podmínky exkluzivního přednahrátí jeho aplikací tak, aby o instalaci konkrétních aplikací mohly rozhodnout tržní síly.

Yandex se ovšem s rozhodnutím úřadu nespokojil a odvolal se k soudu v Ankaře, který v říjnu 2016 smetl původní rozhodnutí instituce ze stolu.

V pondělí se však úřad rozhodl spustit vyšetřování obchodních praktik Googlu, firmy Google International a jeho turecké reklamní a marketingové dceřiné firmy Google Reklamcılık ve Pazarlama.

příloha_ovladnete_sva_data

Cílem vyšetřování je zjistit, zda tyto společnosti nějakým způsobem neporušily turecké zákony zakazující protisoutěžní smlouvy, kartely a zneužití dominantní pozice na trhu, oznámil úřad v pondělí.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?