Hlavní navigace

HPE přináší úložiště Optane na unixové servery

17. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
V následujícím roce nebo dvou přidá Hewlett Packard Enterprise do svých nových unixových serverů podporu paměti a úložišť Intel Optane.

Optane je novou formou úložiště a paměti, která by mohla nahradit dnešní SSD a DRAM. Je totiž výrazně rychlejší a má vyšší hustotu než obě výše zmíněné technologie.

Jedním z nových systémů, které by mohly být konfigurovány s Optanem, je nový server HPE Integrity i6, který byl představen v minulém týdnu. Ten staví na procesorech Intel Itanium 9700 s kódovým označením Kittson a běží na operačním systému HP-UX. Server může být propojen také s celoflashovými ukládacími sestavami HP 3Par, které by měly podporu Optanu dostat později.

Optane má striktní požadavky na hardware a operační systém. První produkty Optane byly nízkokapacitní ukládací disky pro cachování PC a spolupracovaly pouze s čipy Intel Kaby Lake a Windows 10.

První disk Optane s vysokou kapacitou je SSD série DC P4800X, který má kapacitu 375 GB a stojí 1 520 dolarů (téměř 37 tisíc korun). Stejně jako flashová SSD se zapojuje do slotů typu NVMe. Ovladače Optane pro další druhy konfigurací by měly být připraveny v následujících letech, řekl Jeff Kyle, ředitel produktového managementu pro podnikové servery.

V příštím roce vydá Intel DIMM paměti Optane, které poběží ve sběrnici DRAM a budou cíleny na in-memory aplikace.

Podle Kylea je ovšem velkým otazníkem, zda zákazníci HPE přijmou Optane okamžitě či nikoliv.

Zákazníci, kteří využívají mainframe servery pro kritické aplikace bývají proti změnám a Optane hned přijmout nemusejí proto, že jde stále o zcela novou technologii. Mohou chtít spíše konvenční NVMe SSD, které jsou ozkoušené a spolehlivé.

Servery jako Integrity i6 jsou využívány pro období mezi pěti a deseti lety, a podle Kylea zatím není jasné, zda Optane tak dlouho vydrží. Intel pro svůj Optane SSD série DC P4800X poskytuje tříletou záruku.

Ale ti, kteří se pro Optane rozhodnou, z toho podle Kylea budou jen těžit. Databáze a další aplikace poběží rychleji a zákazníci budou potřebovat méně CPU jader pro zpracování dat, čímž dosáhnou nižších licenčních poplatků.

Optane byl testován více než dva roky na linuxových serverech hostovaných IBM, Lenovem a Facebookem. Dalším testujícím byla databázová společnost Aerospike, která zaznamenala výrazné navýšení výkonu.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak ovšem říká Kyle, detaily ohledně celkového výkonu, ceny softwaru a licencování na jedno jádro zatím nebyly vyřešeny.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?