Hlavní navigace

IBM chce vykouzlit neuvěřitelně malý superpočítač

30. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: IBM
Podaří se vtěsnat Watsona do krabice na pizzu? IBM pracuje na ambiciózním projektu superpočítačů, které se vejdou do dlaně.

IBM planuje svůj superpočítač jménem Watson hodlá zmenšit tak, aby se jich do prostoru ne většího než krabice na pizzu vtěsnalo hned několik. Watson, velký asi jako tři krabice na pizzu na sobě, se proslavil tím, že v roce 2011 zvítězil v televizní kvízové soutěži Jeopardy.

Cílem je sestrojit „datové centrum do ruky“ a miniaturizace má pokračovat. IBM jí doufá dosáhnout například integrací dosud oddělených komponent, zejména ovládacích prvků pro napájení, logické obvody, paměť a úložiště, díky níž se zkrátí vzdálenosti a zmenší počet článků, které musí data na základní desce překonat. Výsledkem by mělo být snížení spotřeby, zmenšení rozměrů a zachování výkonu.

IBM se už dnes může pochlubit prototypem serveru o velikosti běžného zařízení do racku sestávající z 128 mikropočítačů o rozměrech 133x55 mm, který podává výkon jako několikanásobně vetší servery. Může být osazený až 6 TB paměti DRAM, má 1536 jader a dokáže zároveň zpracovávat 3072 vláken. Vhodný je pro aplikace běžící v paměti, například databáze. Poslouží i pro analýzy v reálném čase a pro cloudové aplikace.

Podle IBM se největším problémem datových center v nejbližších letech stane energetická náročnost. Zařízení nové koncepce spotřebovává pouhých 55 až 60 wattů a jeho nová verze, která by měla spatřit světlo světa příští rok, má mít při stejném výpočetním výkonu spotřebu nepatrných 30 až 35 W.

Vedle miniaturizovaných serverů pro cloud a datová centra se o mikropočítačích, z nichž IBM své nové servery sestavuje, uvažuje například také pro výkonné servery pro výzkumný projekt Square Kilometer Array, což bude po svém spuštění v roce 2024 největší vesmírný teleskop světa. Pro společnost IBM a budoucnost jejího problémového serverového byznysu může mít úspěch vývoje mikropočítačů zásadní význam.

příloha_ovladnete_sva_data

Zdroj: IDG News Service

Čtěte také:
→ IBM: ve druhém čtvrtletí stagnují celkové výnosy, ale došlo k dvoucifernému růstu u nových technologií
Společnost IBM má navzdory úspěchům na poli cloudových služeb a podnikové mobility stále potíže nastartovat růst výnosů, ačkoli ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšila zisk.
→ Spolupráce Apple - IBM: nové kolo boje o mobilní segment
Exkluzivní spolupráce obou firem může přinést zjednodušení implementace a správy mobility uživatelů ve velkých podnicích. Obávat by se měli Google i Microsoft.

Byl pro vás článek přínosný?