Hlavní navigace

IBM představila novou řadu systémů Power

17. 10. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: IBM
Výrobce tvrdí, že nová řada je schopna zpracovat velké objemy dat rychleji a má přitom téměř o 20 % lepší poměr ceny k výkonu než srovnatelné systémy založené na procesorech Intel Xeon v3.

IBM rozvíjí svůj přístup pro návrh systémů založeném na iniciativě OpenPower Foundation. Ta vznikla v roce 2013 a rychle se rozrostla z původních 5 zakládacích společností na dnešních 59 členů. Všichni společně pracují na rozsáhlém využití otevřené architektury procesoru IBM Power v IT odvětví. „Náš obchodní model otevřených inovací a přístup k OpenPower naruší přístup poskytovatelů technologií, kteří nabízejí uzavřené řešení produkované mezi zdmi jedné společnosti,“ vysvětluje Doug Balog, manažer pro Power Systems, IBM Systems & Technology Group.

Nové servery IBM Power S824L jsou založeny na procesoru Power8, který byl jako první procesor na světě optimalizovaného pro práci s tzv. velkými daty. Tyto nové systémy úzce integrují technologie IBM s technologiemi ostatních členů OpenPower. Poprvé je také využita technologie GPU akcelerátoru nVidia ke zvýšení výpočetního výkonu.

Systémy Power S824L postavené na technologiích OpenPower poskytují klientům schopnost zpracovávat datově náročné úlohy na procesoru Power8 a přenechat přitom ostatní výpočetně náročné operace akcelerátorům GPU. Ty jsou schopné paralelně vykonávat milióny výpočetních operací a jsou navrženy k výraznému urychlení výpočetně intenzivních aplikací.

Budoucí verze IBM Power Systems bude disponovat technologií nVidia která se objekde bez nutnosti přenášet data mezi CPU a GPU přes PCI Express rozhraní. To umožní GPU akcelerátorům přístup k paměti procesoru s její plnou propustností a zvýší výkon u řady podnikových aplikací. Očekává se, že tyto systémy budou k dispozici začátkem roku 2016.

Čtěte také:
→ Nové servery s procesory Power8 navržené pro éru velkých dat
Nové servery vybavené RISC-ovými procesory Power8 umožní datovým centrům pracovat s rostoucími objemy dat až padesátkrát rychleji než předchozí systémy na bázi x86.
→ Spolupráce Apple - IBM: nové kolo boje o mobilní segment
Exkluzivní spolupráce obou firem může přinést zjednodušení implementace a správy mobility uživatelů ve velkých podnicích. Obávat by se měli Google i Microsoft.

příloha_ovladnete_sva_data

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?