Hlavní navigace

Intel Core i7-5960X: první osmijádrový procesor pro desktopy

1. 9. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Intel
Nekompromisní výpočetní výkon procesoru Intel Core i7-5960X Extreme Edition díky 16 vláknům a podpoře paměti DDR4 ve spojení s čipsetem X99. Potěší především hráče.

Společnost Intel dnes představila svůj vůbec první osmijádrový procesor Core i7-5960X Extreme Edition (dříve označovaný jako „Haswell-E”), který je určen pro desktopové aplikace.

Procesor je zaměřen hlavně na počítačové nadšence, hráče a tvůrce obsahu, kteří touží po maximálním výkonu. Jde o vůbec první procesor pro koncové uživatele podporující 16 výpočetních vláken. Ve spojení s čipsetem Intel X99 může spolupracovat s novými paměťmi DDR4.

„Jsme nadšeni, že můžeme představit další fázi naší ,revoluce v desktopech’, kterou jsme ohlásili počátkem letošního roku,” říká Lisa Graffová, viceprezidentka a generální manažerka divize Desktop Client Group společnosti Intel. „Tato produktová rodina je zaměřená hlavně na nadšence, kteří chtějí své systémy posunout dále než všichni ostatní. Nabízíme jim rychlost, dostatečný počet jader, možnost přetaktování i platformové funkce, po nichž tolik volali.”

Nové procesory byly představeny na veletrhu PAX a výrobce na nich prakticky představil, co tyto nové, vysoce výkonné jednotky dokáží. Byly prezentovány systémy od několika výrobců postavené na této nové rodině procesorů a na nich běžely populární hry jako Lucky’s Tale, Superhot s Oculus Rift, Dark Souls 2 nebo Titan Fall. Vedle toho představí Intel na systému postaveném na novém procesoru Extreme Edition hraní her při streamingu přes Twitch. Výrobci spoléhají také na dostupné funkce pro přetaktování procesoru.

Mnohé z nových platforem postavených na čipové sadě Intel X99 rovněž podporují rozhraní Thunderbolt. To v kombinaci s kartou Thunderbolt 2 umožňuje skutečně bleskurychlé propojení rychlostí až 20 Gbps. Thunderbolt 2 má velký přínos zejména pro datově náročné úkoly, jako je editace videa ve 4K, 3D rendering nebo vývoj nových her.

Tři nové modely se na trhu objeví už druhý týden v září 2014, v rozsahu od šesti do osmi jader a s cenou od 389 do 999 dolarů.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Intel představil nejmenší počítač s názvem Edison s nízkou spotřebou
Nový minipočítač ve velikosti paměťové karty SD míří do segmentu nositelné elektroniky (wearables). Na trhu by se měl objevit v létě 2014.
→ Nové typy pamětí RAM by mohly revolučním způsobem ovlivnit PC
Technologie MRAM a RRAM začínají vystrkovat růžky a mohou změnit tvář PC již během několika let.

G+

Byl pro vás článek přínosný?