Hlavní navigace

Intel představil skutečně kapesní počítač

31. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Anthony Sacco - Fotolia.com
Dell, HP a Lenovo už ohlásily podporu novému projektu počítače v podobě kreditní karty.

Intel plní slib, že na trh uvede počítač tak malý, aby se vešel do kabelky či peněženky.

Na veletrhu Computex v Tchaj-peji v úterý předvedl první systém, který podporuje tzv. Compute Card — ambiciózní projekt modulárních počítačů, jejichž srdcem je samostatná výpočetní jednotka velikostí se blížící kreditní kartě. Na trhu by se měl objevit v srpnu, cena zatím nebyla zveřejněna.

Většinu hardwaru budou zpočátku dodávat smluvní výrobci, ale Intel oznámil, že na nových zařízení pracují i tři největší světové značky: Dell, HP a Lenovo.

Spektrum zařízení, do nichž se bude Compute Card vkládat, zahrnuje notebooky, tablety, displeje (all-in-one PC) nebo digitální psací tabule. Každé takové zařízení bude mít slot pro Compute Card a uživatelé budou moci kartu mezi zařízeními přenášet.

Počítač Compute Card je půdorysem jen o málo větší než kreditní karta, avšak výrazně silnější – 95 x 55 x 5 mm (kreditní karta zhruba 86 x 54 x 1 mm).

příloha_ovladnete_sva_data

I do těchto nepatrných rozměr Intel vměstnal procesor (v nabídce čtyři od Celeronu po Core i5), 4 GB DDR3 paměti, flashové úložiště (od 64 GB eMMC po 128 GB SSD), WiFi a Bluetooth.

Architektura kartového počítače Compute Card umožňuje snadný upgrade všech zařízení prostým nahrazením výpočetní jednotky výkonnějším modelem podle požadavků uživatele. Nejnovější počin Intelu není první snahou výrobců o přenosný počítač, který by se zapojoval do jinak „hloupých“ koncových zařízení, ale ze všech dosavadních projektů je nejmenší a nejkompaktnější.

Byl pro vás článek přínosný?