Hlavní navigace

Intel redesignuje procesor pro superpočítače

21. 11. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © senticus - Fotolia.com
Výrobce procesorů přijde vylepšeným čipem Xeon Phi s kódovým označením Knights Landing. Sloučí funkce CPU a koprocesoru.

Intel slibuje, že redesignovaný procesor Xeon Phi bude mít podstatně vyšší výkon a menší nároky na napájení. Vývoj ovšem trvá dlouho, a tak nový vícejádrový čip by mohl být na trhu také až v roce 2015.

Dosavadní procesory pro superpočítače Xeon Phi s kódovým označením Knights Corner mohou pracovat pouze jako koprocesory (akcelerátory výpočtů), je tedy potřeba ještě jiný CPU (např. Xeon E5), který by umožnil běh operačního systému a aplikací. V současné době superpočítače obvykled pracují na principu, že společné práce CPU a koprocesorů, přičemž jako ty druhé se používají zmíněné Xeon Phi nebo nVidia Tesla GPU.

Inovovaná verze Knights Landing může mít obojí funkci - buď jako koprocesor (umístěný ve slotu PCI-Express), nebo jako primární CPU. Pracovat ale může současně v obou režimech. Tato změna bude mít dalekosáhlé důsledky. Použitím jednoho čipu, který by sloučil obě funkce - hlavního CPU i matematického koprocesoru - se umožní stavba kompaktnějších a také lacinějších superpočítačů.

Dramaticky se totiž zvýší účinnost, protože není třeba přesouvat data tam a zpět do paměti a do akcelerátoru. Současně se také sníží energetická náročnost díky menšímu počtu aktivních komponent. Nový čip bude patrně také integrovat paměť DRAM, zřejmě podobným způsobem, jako je to u aktuálního procesoru typu Haswell. To ale patrně znemožní umisťování více čipů nad sebou (tzv. 3D structuring).

V současné době se nacházíme v období petacomputingu, tedy současné superpočítače mají výkon v řádu petaflop/s. Tři velmoci - USA, Čína a Japonsko - ale soutěží o to, kdo posune výkon o další tři řády a vstoupí první do exaflopového computingu. Jednou z překážek, které je třeba překonat, je i spotřeba energie. Současný největší superpočítač Tianhe-2 s výkonem 33,86 petaflop/s má spotřebu 17 MW. Odhaduje se, že do doby exacomputingu, kdy budou k dispozici počítače s výkonem 1 exaflop/s (1000 petaflop/s), nastane někdy v letech 2018-2020. Inovovaný čip Intel Xeon Phi Knihgts Landing by k tomu mohl přispět.

Zdroj: IDG News Service

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Tabulku nejvýkonnějších počítačů vede Čína
→ Superpočítač pro Centrum Excelence v Ostravě dodá společnost Bull

G+

Byl pro vás článek přínosný?