Hlavní navigace

Kam až může zajít recyklace: vědci vynalezli způsob, jak vyrábět elektroniku ze starých pneumatik

8. 10. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: (c) Bidimir Jevtic - Fotolia.com
Vědci pracují na procesu, který přeměňuje staré pneumatiky – kterých se každoročně na světě vyrobí 1,5 miliardy – na elektrody pro superkondenzátory, které by sloužily v sítích, automobilech a jiných elektronických zařízeních.

Technologií, kterou vyvinuly výzkumné laboratoře na Drexelově univerzitě ve Filadelfii, vzniká papír z kompozitního materiálu na bázi uhlíku. Proces je popisován následovně: „Výzkumníci namočili nepravidelné hrudky gumy z pneumatik do koncentrované kyseliny sírové. Následně gumu opláchli a vložili do válcové pece s atmosférou proudícího plynného dusíku. Postupně zvyšovali teplotu z 400 °C na 1100 °C. Po několika dalších krocích včetně mísení materiálu s hydroxidem draselným a dalším zapékání a vymývání neionizovanou vodou a sušení za tepla, získali materiál, který bylo možné míchat s elektricky vodivým polymerem polyanilinem, dokud nevznikl konečný produkt.“

Oním konečným je pružný polymerní uhlíkový kompozitní film, který lze použít na výrobu elektrod pro superkondenzátory.

příloha_ovladnete_sva_data

Tato zařízení slouží tam, kde jsou nutné rychlé cykly nabíjení a vybíjení o velké energii a s vysokou energetickou hustotou – v automobilech, autobusech, vysokozdvižných vozících Superkondenzátory s touto technologií vykazovaly po 10 000 cyklech nabití/vybití pouhý 2% pokles kapacity.

Nová technologie zpracování starých pneumatik přichází po nedávném vynálezu metody, jak z odpadních pneumatik vyrábět uhlíkový prášek pro baterie. Licenci k těmto technologiím mají dvě společnosti, které by celkem mohly zpracovávat zhruba 50 tun pneumatik denně, což by přispělo k řešení narůstajícího ekologického problému.

Byl pro vás článek přínosný?