Hlavní navigace

Kolaborativní roboty budou hlavním motorem rychlého růstu robotiky nejméně do roku 2020

16. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: (c) petrovich12 - Fotolia.com
Zpráva World Robotics Report 2017 předpovídá na rok 2017 růst nasazení robotů o 18 %; motorem růstu jsou coboty, nebo-li kolaborativní roboty.

Zpráva World Robotics Report 2017 publikovaná organizací International Federation of Robotics (IFR) předpovídá 18% růst v počtu nasazení průmyslových robotů v roce 2017 a 15% růst v letech 2018–2020. Hlavními faktory tohoto optimistického scénáře je silnější růst globální ekonomiky, zrychlující se obchodní cykly, rostoucí nároky zákazníků na variabilitu a rostoucí míra praktického uplatnění konceptů Průmyslu 4.0.

Hlavní roli v aktuálním růstu, což pro společnost Universal Robots není žádným překvapením, hrají podle zprávy IFR kolaborativní roboty (coboty). „Spolupráce lidí a robotů” je zmiňována stále častěji jako převládající trend ve spojení s jednoduchou obsluhou, snadnou instalací, nízkou hmotností, mobilitou a nízkými náklady. „Nejnovější předpověď World Robotics Report je zcela v souladu s našimi očekáváními a vizí Universal Robots,“ řekl Esben Østergaard, technický ředitel a zakladatel Universal Robots. „Tradiční průmysloví roboti budou stále mít v Průmyslu 4.0 svou roli, ale my zároveň očekáváme, že segment kolaborativních robotů poroste ještě více díky rostoucí poptávce po masově personalizovaných produktech, společně s potřebou dosažení konzistentní vysoké kvality a potřebou malých a středních společností (SMB) automatizovat svou výrobu snadno a za přijatelné náklady.

příloha_ovladnete_sva_data

Také letos vidí zpráva rostoucí poptávku po robotické automatizaci v širokém spektru odvětví včetně automotive, elektroniky, gumárenského a plastikářského průmyslu, potravinářského a nápojářského průmyslu, farmacie a strojírenství. Předpovídaný růst je celosvětový a odehrávat se bude v Evropě, Americe a zejména pak v Asii.

„Přínosy z vyšší úrovně automatizace získá většina odvětví,“ dodal Esben Østergaard. „Robotická automatizace nabízí konzistentní kvalitu a výrobní tok a přesně to dnes podniky hledají. Coboti jsou ideální volbou z mnoha důvodů: Pracují společně s lidmi místo toho, aby je nahrazovali, což je důležité zejména tam, kde jsou pracovní místa citlivým tématem. Dále umožňují podnikům vrátit výrobu do svých mateřských zemí, což je klíčové v případě výroby masově personalizovaných produktů s vyšší marží. A pro SMB podniky jsou coboti tím nejlepším způsobem, jak získat výhody z procesů automatizace bez toho, že by musely s nadsázkou řečeno přepadnout banku.“

Byl pro vás článek přínosný?