Hlavní navigace

Lenovo pracuje na svém prvním prototypu serveru s architekturou ARM

27. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Anthony Sacco - Fotolia.com
Ve světě stoupá zájem o servery založené na architektuře ARM jako energeticky úspornější alternativy systémů s procesory Intel. Nejnověji se ke snaze vyvinout server s procesorem ARM přidala společnost Lenovo se svým konceptem NextScale určeným pro datová centra.

Intel v současné době ovládá přes 90 % trhu se serverovými procesory a sami výrobci procesorů s architekturou ARM připouští, že bude trvat mnoho let, než získají významný podíl v datových centrech. S procesory ARM však nyní pracují všichni tři největší dodavatelé serverů a probíhá i vývoj okolního ekosystému včetně operačních systémů, hypervizorů, překladačů, optimalizátorů výkonu, souborových systémů atd.

Po společnostech HP a Dell se ke snaze vyvinout server s procesory ARM přidalo i Lenovo. Ve spolupráci s britskou Radou vědeckých a technologických zařízení pracuje na prototypu 64bitového systému NextScale podporujícího až 1152 procesorových jader. Cílem projektu je zjistit, zda je možné zvyšovat výkon systému a zároveň udržovat nízkou spotřebu energie. Jinými slovy zvyšovat výkon na jeden dolar nákladů a výkon na jeden watt spotřeby oproti dnešním běžným serverovým architekturám. Lenovo k tomu využívá systémy v jednom čipu Cavium ThunderX, které obsahují Ethernet, paměť, I/O a další důležitá rozhraní. Každý čip má 48 jader a dokáže pracovat s taktem až 2,5 GHz.

příloha_ovladnete_sva_data

Procesory ARM s nízkou spotřebou se nejčastěji využívají v chytrých telefonech a tabletech a výrobci serverů doufají, že se jim podaří energeticky úspornou technologii přenést i do datových center, zejména těch, která jsou určená pro cloudové služby a aplikace. O servery ARM mají zájem společnosti jako Facebook nebo Google, které provozují ohromná datová centra a mohly by dosáhnout významných úspor nákladů na elektrickou energii.

Procesory ARM pro servery vyrábí společnosti Cavium, AppliedMicro, AMD, Broadcom a řada dalších. Tuto architekturu podporuje mnoho linuxových aplikací i platforma Java společnosti Oracle. Podle neověřených zpráv chystá i Microsoft uvést verzi svého systému Windows Server pro procesory ARM.

Byl pro vás článek přínosný?