Hlavní navigace

Microsoft potichu prodloužil život původním Windows 10

16. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: news.microsoft.com
Microsoft počátkem února potichu prodloužil životnost původní edici Windows 10, tedy verzi, která byla uvedena v červenci 2015.

A tak, namísto aby ukončil podporu buildu 1507 už v březnu, jak oznámil loni, vydá Microsoft poslední bezpečnostní záplatu k této verzi až 9. května, tedy v klasický termín „Patch Tuesday.“

Nové datum bylo zveřejněno formou revize blogového příspěvku vysoce postaveného marketingového manažera firmy Nathana Mercera z poloviny ledna. V původním příspěvku označil jako konečné datum „obsluhování“ buildu 1507 26. březen. Slovem „obsluhování“ přitom Microsoft pojmenovává aktualizování a záplaty.

Ve svém rozšířeném příspěvku ovšem Mercer důvod prodloužení podpory nezmínil.

Bez ohledu na konečné datum 1507 je ukončení podpory důležitou součástí SaaS modelu Microsoftu (tedy software jako služba). Společnost slíbila podporu pouze dvou CBB (Current Branch for Business) buildů současně, což znamená, že při vydání N+2, kdy N se rovná dřívější verzi, začne společnost zhruba 60denní odpočítávání. Na konci těchto 60 dní se N odstraní z režimu podporovaných buildů. Z N+1 se pak stane N a z N+2 se stane N+1.

Microsoft načasoval původní konec podpory na přesně dva měsíce po 26. lednu, kdy vydal N+2, kdy N se rovnalo buildu 1507 a N+2 pak jedinému upgradu z roku 2016, který jako první obdrželi spotřebitelé a až pak podnikoví uživatelé. Tato verze byla označena jako 1607, ale známější je pod názvem „Anniversary Update,“ tedy „výroční aktualizace.“ Objevila se totiž přesně rok po verzi původní.

příloha_ovladnete_sva_data

Po květnu tedy bude Microsoft nadále poskytovat aktualizace a záplaty pouze pro Windows 10 1511 (z listopadu 2015) a 1607. Uživatelé používající i nadále verzi 1507 budou muset upgradovat na některou z těchto verzí nebo na verzi 1703, jejíž vydání je očekáváno na příští měsíc, pokud chtějí i nadále získávat bezpečnostní záplaty.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?