Hlavní navigace

Microsoft potvrdil, že příští aktualizace Windows 10 nebude podporovat některé procesory Intel

24. 7. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft.com
První na řadě jsou čtyři typy procesorů Atom generace Clover Trail, které Intel přestal podporovat.

Majitelé starších počítačů s některým ze čtyř modelů procesorů Intel Atom „Clover Trail“ nebudou moci na svá zařízení naistalovat aktualizaci Windows 10, tzv. Creators Update. Totéž bude do budoucna platit i o dalších dosluhujících generacích procesorů a možná i dalších komponent. Poté, co uživatelé začali hlásit problémy s instalací Creators Update, Microsoft potvrdil, že hardwarová zařízení, která výrobce přestane podporovat, se nedočkají podpory ani v budoucích aktualizacích Windows 10. Bezpečnostní aktualizace pro nepodporované procesory ale budou vydávány až do ledna 2023.

Dosud přitom obecně platilo, že na systémech s procesory Intel, AMD (a případně Cyrix) lze provozovat v podstatě libovolný operační systém, byť by pokulhával z hlediska svižnosti. Situace se však změnila. Kvůli bezpečnostním hrozbám je nyní důležitější než dříve užívat podporovanou verzi Windows. Vzhledem ke změně modelu poskytování tohoto operačního systému a nově formulovanému omezení podpory se musí uživatelé začít obávat, zda kvůli zastarání některých komponent neztratí možnost svůj operační systém aktualizovat.

Zatím však není zřejmé, zda nový postoj Microsoftu znamená zásadní posun v politice aktualizací, nebo pouze tažení proti problematickým procesorům Intel Atom. Vyjádření firmy je poměrně obecné a může naznačovat, že libovolný hardware – mikroprocesor, pevný disk, síťová, grafická nebo zvuková karta, které přestane podporovat jejich výrobce, budou vyřazeny i z aktualizací Windows.

příloha_ovladnete_sva_data

Za pozornost stojí skutečnost, že konce podpory dosáhla i řada dalších procesorů, včetně Core i7-990X „Gulftown“ z roku 2011, konci životnosti se blíží i architektura „Ivy Bridge“ (2012).

Krok Microsoftu nepochybně podpoří prodej nového hardwaru, ale zároveň rozzlobí miliony uživatelů spokojených s výkonem svého starého, avšak naprosto funkčního železa.

Byl pro vás článek přínosný?