Hlavní navigace

Na nových PC jsou blokovány záplaty pro Windows 7 a 8

20. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Screenshot Windows 7
Microsoft se již loni nechal slyšet, že nejnovější procesory Intel Kaby Lake a AMD Ryzen budou spolupracovat jen s Windows 10. Uživatelé tehdy přemýšleli, jak to chce udělat. Postup amerického giganta je poměrně drakonický – žádné nové záplaty.

Minulý týden Microsoft zveřejnil nový dokument, který se týká pravidel podpory. Ten shrnuje postup, který společnost použije vůči uživatelům, kteří se odhodlají ke kombinaci staršího operačního systému a nejnovějších čipů. Takovýmto uživatelům zablokuje veškeré aktualizace systému až do chvíle, kdy přejdete na Windows 10.

Microsoft zveřejnil dvě chybové zprávy, které vás v případě, že se přesto rozhodnete to zkusit, ve Windows 7 nebo 8 čekají (překlad je neoficiální, neboť českou verzi jsme zatím nikde neviděli):

„Nepodporovaný hardware: Váš počítač používá procesor, který na této verzi Windows není podporován, a neobdržíte tedy aktualizace.“

„Systém Windows nedokázal vyhledat nové aktualizace
Při vyhledávání nových aktualizací pro váš počítač došlo k chybě.
Nalezené chyby: Kód 80240037 Windows Update narazil na neznámou chybu.“

Microsoft ve zmiňovaném uvádí, že tato chyba je důsledkem toho, že nové generace procesorů požadují nejnovější verzi Windows kvůli podpoře. Již dříve firma publikovala souhrn čipů, na nichž si už „sedmičky“ ani „osmičky“ nespustíte. Jde o sedmou generaci procesorů Intel Core, procesory AMD Bristol Ridge/Ryzen a Qualcomm 8996. S těmito procesory jsou tak už od Microsoftu kompatibilní jen Windows 10.

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce se v dokumentu ohání slovy „integrace, spolehlivost a kompatibilita,“ nicméně vůči uživatelům, kteří stále z nějakého důvodu využívají starší systém, jde o poměrně tvrdé opatření. Pokud s ním nesouhlasíte (což je asi tak vše, co s tím můžete dělat), můžete si na známku protestu nainstalovat nějaký alternativní operační systém, například Linux. Jenže takové řešení je pro mnohé podnikové uživatele bohužel neschůdné.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?