Hlavní navigace

Nadvláda Microsoftu nad Applem letos skončí

9. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © A1Stock - Fotolia.com
Apple letos ukradne Microsoftu první místo, když vůbec poprvé v tomto století dosáhnou zařízení poháněná jeho operačními systémy vyššího podílu dodávek než zařízení s Windows, oznámila analytická firma Gartner.

V roce 2017 převezme kombinace iOS a macOS – první z platforem na iPhonech a iPadech, druhá na Macích – druhé místo od Windows na zařízeních dodaných v průběhu roku. Propast mezi oběma firmami se v letech 2018 a 2019 ještě rozšíří, přičemž v obou případech bude Apple před Microsoftem.

Podle Gartneru běžel systém Windows jen asi na 260 milionech zařízení z 2,3 miliardy dodaných v průběhu roku. Windows tak tvořily 11,2 % všech zařízeních, přičemž na prvním místě se s velkým náskokem nacházel v současnosti v podstatě neporazitelný Android od Googlu.

Mezitím se iOS a macOS – dříve zvaný OS X – loni propadly meziročně o 10 % na 248 milionů zařízení. Důvodem jsou zpomalené prodeje iPhonu, dominantního zařízení Applu a největší továrny na peníze.

Gartner předpovídá, že iOS a macOS se v roce 2017 na rozdíl od Windows zotaví. Operační systémy od Applu letos vyrostou o 8 % na 268 milionů zařízení, roku 2018 pak o 3 % na 276 milionů a roku 2019 o další 3 % na 285 milionů dodaných zařízení.

Dodávky Windows letos poklesnou a v následujících dvou letech budou stagnovat.

Operační systém Microsoftu bude pohánět 252 milionů kusů zařízení dodaných v roce 2017 – většina z nich budou osobní počítače – s meziročním poklesem o 3 %. V roce 2018 bude Microsoft dodavatelem 253 milionů, o rok později pak 257 milionů zařízení. Propast mezi Microsoftem a Applem – loni vedená Microsoftem s 12milionovým náskokem – se roku 2019 zvýší na 27 milionů, ovšem tentokrát ve prospěch Applu.

„Globální trh zařízení stagnuje,“ řekl analytik Gartneru Ranjit Atwal ve vyjádření ze středy minulého týdne. Dodávky mobilních telefonů rostou pouze na rozvojových trzích v regionu Asie a Pacifiku, dodává Atwal, který zároveň poznamenal, že trh PC právě dosahuje dna svého pádu.

příloha_ovladnete_sva_data

Problémy odvětví PC nejvíce ovlivnily právě Microsoft; OS Windows je téměř úplně závislý na dodávkách PC, které ovšem klesaly nejdéle a nejvíce. Budoucí dodávky zasáhlo také to, když Microsoft v loňském roce opustil segment smartphonů (do kterého se ale ještě možná vrátí).

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?